« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RASTU NAPETOSTI

Kina će zamrznuti vojnu razmjenu sa SAD-om

Ministarstvo obrane tu je odluku donijelu zbog "lošeg utjecaja" plana o prodaji oružja na vojne odnose Kine i SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

vojna razmjena

"Kina je odlučila suspendirati predviđenu razmjenu posjeta između kineskih i američkih oružanih snaga kao odgovor na plan Washingtona da proda oružje u vrijednosti od oko 6,4 milijarde američkih dolara Tajvanu", javila je Xinhua.

Agencija AP navodi kako u subotu u kineskom Ministarstvu obrane nitko nije odgovorio na telefonski poziv iz Sjedinjenih Država.

Osim toga, Kina će nametnuti sankcije američkim tvrtkama koje prodaju oružje Tajvanu, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova dodajući da će prodaja oružja odraziti i na kinesko-američku suradnju glede važnih međunarodnih pitanja.

Prodaja oružja Tajvanu samo će "raspiriti plamen" tajvanske neovisnosti i postaviti zapreke na putu mirnog razvoja , smatra Kina.

Kina je pozvala ranije u subotu američkog veleposlanika u Pekingu Jona Huntsmana i upozorila ga da bi plan za prodaju oružja Tajvanu, u vrijednosti većoj od šest milijardi dolara, naškodio ionako napetim odnosima.

SAD osigurava naoružanje za samoobranu Tajvana prema bilateralnom sporazumu iz 1979., što Kinu iritira u toj mjeri da je nakon objave posljednje prodaje u listopadu 2008., prekinula vojne razgovore s SAD-om. Razgovori predstavnika američke i kineske vojske trebaju se nastaviti u srpnju. (hina/metro-portal)

30.01.2010. 13:42:55
Novi komentar
nužno
nužno