« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
SAVJETI

Procijenite svoj fototip i zaštitite se od sunca

Fototip predstavlja prirodnu sposobnost kože da nakon izlaganja suncu potamni a ne izgori

Ne zaboravite zaštitu od sunca!
Ne zaboravite zaštitu od sunca! (Arhiva)
Više o

sunčanje

,

zaštita od sunca

,

fototip

Topliji dani izazivaju potrebu i želju boraviti na otvorenome, no ne smijemo zaboraviti na činjenicu da su, iako korisne za organizam, sunčeve zrake potencijalno opasne za zdravlje. Stoga bi osobe svijetle puti već ovih dana trebale bi početi voditi brigu o zaštiti od sunčevog zračenja. 

Za određivanje razine zaštite potrebno je znati svoj fototip, što predstavlja prirodnu sposobnost kože da nakon izlaganja suncu potamni a ne izgori i na taj način spriječi oštećenja koja mogu biti uzrokovana UV zrakama.

Pri utvrđivanju fototipa, osim sposobnosti tamnjenja kože i mogućnosti razvoja opeklina, uzima se u obzir i boja kose, kože i očiju; kao i pojava pjega, eventualni gubitak pigmenta na pojedinim područjima kože... 

Stoga, evo kako ga možete odrediti

Fototip 1 - označava albino osobe, čija je koža osobito osjetljiva na sunce, pa je najbolje da se suncu ni ne izlažu!  Za zaštitu od sunca potrebna je primjena proizvoda s vrlo visokom zaštitom od sunca, SPF 50+. 

Fototip 2 - vrlo svijetla koža, pjege, crvena ili plava kosa te plave ili zelene oči. Ovaj tip kože nikad ne potamni i uvijek izgori. Zbog smanjene pigmentacije razina otpornosti na opekline izrazito je niska, pa koža počinje reagirati jačim crvenilom već desetak minuta nakon izlaganja suncu. Za zaštitu od sunca potrebna je primjena proizvoda s vrlo visokom zaštitom od sunca, SPF 50+. 

Fototip 3 - svijetla put sklonu razvoju pjega ljeti i plava kosa. Pigmentacija je vrlo slaba, pa je koža sklona opeklinama. Bez odgovarajuće zaštite opekline se javljaju već nakon deset do dvadeset minuta izlaganja suncu. Preporučeno vrijeme izlaganja suncu bez zaštitnih sredstava je do dvadeset minuta. Za zaštitu od sunca potrebna je primjena proizvoda s visokom do vrlo visokom zaštitom od sunca SPF 30 - SPF 50. 

Fototip 4 - srednje svijetla koža, tamnija ili tamna kosa i svijetlosmeđe oči. Iako je zbog dobre pigmentacije ovaj tip kože manje osjetljiv na opekline, bez zaštite može zadobiti opekline nakon pola sata izlaganja suncu. Ovo je najčešći tip kože. Za zaštitu od sunca potrebna  je primjena proizvoda s visokom do vrlo visokom zaštitom od sunca, SPF 30 - SPF 50. 

Fototip 5 - tamni fototip (mediteranski tip), tj. tamnija koža (maslinasta put) i kosa. Zbog jačeg pigmenta ovaj tip kože razvija opekline nakon 45 minuta izlaganja suncu. Za zaštitu od sunca potrebna je primjena proizvoda s viskom zaštitom od sunca, SPF 30. 

Fototip 6 - osobe tamnosmeđe ili crne puti te izrazito tamne kose i očiju, koje prilikom izlaganja suncu rijetko razviju opekline, ali izrazito brzo i lako potamne. Zbog najjače koncentracije melanin pigmenta ovaj tip kože razvija opekline nakon 60 do 120 minuta izlaganja. Za zaštitu od sunca potrebna je primjena proizvoda s umjerenom do viskom zaštitom od sunca, SPF 20 - SPF 30. 

Sve u svemu, poslušajte savjete da ne bi bilo problema!

19.05.2019. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno