« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
FAKTOR OMETANJA

Problemi s pamćenjem su posljedica nemogućnosti ignoriranja nebitnog

Kako bi ignorirao nebitne informacije i koncentrirao se na pamćenje bitnog, mozak mora aktivno potiskivati reakcije na smetnje

(Deviantart)
Više o

pamćenje

,

mozak

,

procesuiranje informacija

Jedan od najčešćih problema na koji se žale zdrave odrasle osobe je postepena degradacija pamćenja. Prema novim saznanjima taj problem povezan je s nemogućnošću ignoriranja nebitnih informacija tijekom formiranja memorije. Kako bi ignorirao nebitne informacije mozak mora aktivno potiskivati reakcije na smetnje no, kod starijih osoba zamijećeno je kako mozak upravo u tim trenucima ima povećanu aktivnost odnosno više se 'zanima' za nebitne stvari, piše ScienceDaily.

Nova studija s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscou, čiji će rezultati biti objavljeni u travanjskom izdanju časopisa Cortex, pokazala je kako niti u slučaju da je informacija koja ometa proces pamćenja otprije poznata, nema razlike jer starije osobe jednostavno skreću pažnju na nju.

U istraživanju je sudjelovala 21 osoba između 60 i 80 godina starosti kojima je pamćenje provjereno nasumičnim pokazivanjem slika na kojima su bila lica ili kadrovi. Sudionici su iz pojedinih setova fotografija morali zapamtiti ili samo lica (zanemarujući kadrove), ili samo kadrove (zanemarujući lica). U nastavku testiranja sudionicima je bilo naglašeno koje će točno fotografije biti bitno zapamtiti, a koje se mogu ignorirati te je njihova moždana aktivnost praćena elektroencefalogramima (EEG).

Ranije istraživanje pokazalo je kako se jačanje moždane aktivnosti javlja vrlo brzo nakon pojave ometajućih faktora (već kroz 200 milisekundi). Kako mozak na raspolaganju ima vrlo malo vremena da razluči što je bitno i ignorira ostale podatke, istraživači su smatrali da će ispitanicima u istraživanju od velike koristi biti to što će znati koje informacije nisu bitne. Međutim, rezultati istraživanja pokazali su kako tomu nije tako.

Zanimljivo je ipak to što je primijećeno da u kasnijim fazama moždanog procesuiranja informacija (500-650 milisekundi nakon podražaja) dolazi do ignoriranja nebitnih informacija što potvrđuje kako je ometanju podložna samo ranija faza procesuiranja. Time je zaključeno da barem dio problema s pamćenjem kod odraslih osoba uistinu je posljedica ometanja prilikom usvajanja informacija te da se na to ne može utjecati čak niti ranijom pripremom.

26.03.2010. 10:06:29
Novi komentar
nužno
nužno