« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MIKROSVIJET

Pristup drugim dimenzijama teži od očekivanog

LHC još nije uspio stvoriti minijaturnu crnu rupu koja je inspirirala brojne scenarije apokalipse prošlih godina

Prolaz u druge dimenzije
Više o

LHC

,

gravitacija

,

crne rupe

,

druge dimenzije

Mnogi teoretičari nadaju se da će LHC akcelerator, koji se nalazi u blizini Ženeve, doista stvoriti mikroskopske crne rupe kratkog vijeka trajanja. One kao takve ne bi bile prijetnja Zemlji, ali bi ponudile dokaze za hipotetske ekstra dimenzije koje se možda nalaze izvan 3D svijeta kojeg percipiramo.

Ako te dimenzije postoje, gravitoni, tj. čestice za koje se vjeruje kako prenose silu gravitacije, bi mogli uletjeti u njih, što bi pak ponudilo objašnjenje zašto je gravitacija mnogo slabija od ostalih prirodnih sila. Prilikom velike doze energije koja se stvara unutar LHC-a, protoni koji se sudaraju mogli bi biti zahvaćeni i gravitonima iz ekstra dimenzija, što bi gravitaciju učinilo dovoljno jakom da stvori sičušnu crnu rupu. Ipak, to se do sada nije postiglo.

Unutar LHC-a, crne rupe bi proizvele višak visokoenergetskih čestica pod pravim kutom na zraku protona. No istraživači koji rade na CMS detektoru nisu primijetili takav signal. To pobija pretpostavku da bi se minijaturne crne rupe mogle pojaviti na energijama između 3,5 i 4,5 trilijuna volti, što znači da je druge dimenzije, ako postoje, teže detektirati nego što se pretpostavljalo. Unatoč tome, potraga se nastavlja.

19.12.2010. 14:50:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    19.12.2010. 15:39
    naravno da nije, crne rupe nemaju nikakvog temelja, a nastale su lošom matematikom i maštarijama znanstvenika :-P
Novi komentar
nužno
nužno