« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
EH, DA ...

Pripazite na probleme s pamćenjem

Američko istraživanje koje je pratilo starije žene tijekom gotovo 20 godina pokazalo je da su kod onih ispitanica koje su se žalile na probleme s pamćenjem veći izgledi za kasniju dijagnozu demencije.

Imate li problema s pamćenjem?
Imate li problema s pamćenjem? (Shutterstock)
Više o

demencija

,

pamćenje

,

problemi s pamćenjem

Subjektivni osjećaj da imate više ispada u pamćenju od drugih vršnjaka može predstavljati rani znak dugoročnog procesa koji vodi u demenciju, zaključili su znanstvenici.

"Ne znamo zbog čega neke starije odrasle osobe postanu zabrinute zbog vlastitog pamćenja iako ne pokazuju probleme s pamćenjem na testovima", kaže Allison R. Kaup iz veteranske bolnice u San Franciscu. "Jedna je mogućnost da osoba uoči promjene u pamćenju koje su toliko male da ih klinički testovi ne otkriju."

Istraživanje je obuhvatilo 1107 žena u dobi od 65 godina koje nisu patile od demencije. Tijekom 18 godina periodično su odgovarale na pitanje čini li im se da imaju više problema s pamćenjem od drugih u svojoj okolini.

Na početku istraživanja 89 žena, odnosno manje od 10%, odgovorilo je "da".

"Ostaje nejasno postoje li određene vrste problema s pamćenjem koje bi najbolje pokazivale hoće li neka osoba imati u budućnosti kognitivne teškoće", kazala je Kaup.

Nakon 18 godina testirana je mentalna sposobnost ispitanica. One koje su odgovorile "da" na početku istraživanja imale su 70% veće izglede za dijagnozu kognitivnih teškoća, a polovica onih koje su se na početku istraživanja žalile na probleme s pamćenjem do kraja istraživanja imale su dijagnozu umjerenih kognitivnih poremećaja ili demencije u odnosu na 38% onih koje se na početku istraživanja nisu žalile na probleme s pamćenjem.

Istraživanje je pokazalo da su problemi s pamćenjem koje su ispitanice prijavile 10 odnosno 4 godine prije kraja istraživanja bili još indikativniji za eventualnu dijagnozu umjerenih kognitivnih teškoća ili demencije, navodi se u radu objavljenom u časopisu Neurology.

Kaup kaže i kako su i druga istraživanja provedena na muškarcima i ženama pokazala slične rezultate.

Stručnjaci kažu kako je trenutak za posjet liječniku kad okolina uoči probleme s vašim pamćenjem.

01.11.2015. 10:55:18
Novi komentar
nužno
nužno