« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
EMISIJE

Printeri i fotokopirni uređaji uzrokuju rak?

Čestice u tonerima fotokopirnih uređaja i laserskih printera navodno djeluju štetno na dišne puteve, a mogu i zdrave stanice pretvoriti u stanice tumora

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Rak

,

tumor

,

dišni putevi

,

printer

,

laserski printer

,

fotokopirni uređaj

,

fotokopiranje

,

toner

,

tinta

Njemački znanstvenici tvrde da fine čestice tinte u boji koje se nalaze u fotokopirnim uređajima i laserskim printerima mogu uzokovati rak, a navodno ugrožavaju uglavnom dišne puteve, prenosi agencija DPA.

Naime, stanice pluća pokazuju genetska oštećenja ako su izložene emisijama iz takvih uređaja. Stručnjaci zato napominju da bi se fotokopirni uređaji i printeri trebali nalaziti u odvojenim prostorijama koje se moraju provjetravati, a ne blizu nas na radnom mjestu.

Volker Mersch-Sundermann, ravnatelj ekološkog instituta na Sveučilišnoj klinici u Freiburgu, objašnjava da se može dogoditi da se zdrava stanica transformira u stanicu tumora.

Njemački znanstvenici su proveli istraživanje koje je pokazalo da probleme zbog laserskih printera i fotokopirnih uređaja imaju uglavnom ljudi s osjetljivim dišnim putevima. Oni se posebno žale i na suhi kašalj i peckanje očiju.

No, znanstvenici još uvijek ne znaju zašto su čestice tonera i tinte toliko štetne, pa sigurno treba provesti daljnja istraživanja kako bi se saznale sve moguće posljedice korištenja takve uredske opreme.

Mersch-Sundermann napominje i da nisu svi uređaji isti, pa puno toga zavisi i o boji tonera, starosti uređaja, održavanju i vrsti papira.

17.03.2010. 17:42:23
Novi komentar
nužno
nužno