« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
OPASNO...

Prijeti rekordno otapanje leda na Grenlandu

Vrući zrak koji je srušio dosadašnje temperaturne rekorde u Europi polako se premješta prema Grenlandu i mogao bi uzrokovati rekordno otapanje drugog po veličini ledenog pokrova na svijetu

Stiže toplinski val...
Stiže toplinski val... (Arhiva)
Više o

Grenland

,

otapanje leda

,

toplinski val

Visoke temperature u petak polako jenjaju širom Europe, nakon što su dan prije zbog toplinskog vala dosegle rekordne visine, no vrući zrak premješta se prema Grenlandu i prijeti rekordnim otapanjem leda.

Belgija je u četvrtak zabilježila najvišu temperaturu ikad, 41,8 stupnjeva Celzijevih u Begijnendijku na sjeveru zemlje, objavio je u petak na Twitteru meteorolog David Dehenauw. U Njemačkoj su ovaj tjedan premašene rekordne vrućine nekoliko puta. U četvrtak je izmjeren najnoviji rekord od 42,6 stupnja u Lingenu u sjeverozapadnoj saveznoj državi Donjoj Saskoj.

Očekuje se da će se u petak popodne zbog vrućine zatvoriti nuklearna elektrana u gradu Grohndeu, objavilo je tamošnje ministarstvo okoliša. Vode u obližnjoj rijeci Weser, koja se koristi za hlađenje reaktora, vjerojatno će s temperaturom od 26 stupnjeva biti pretople. Ministarstvo je objavilo da će elektrana biti zatvorena dok temperatura rijeke ponovno ne padne.

Belgijske vlasti objavile su da će zbog ekstremne vrućine do subote na snazi biti crveno upozorenje, a nekoliko muzeja u Bruxellesu otvorilo je svoja vrata u četvrtak i petak za starije osobe kako bi se mogle skloniti od vrućine.

Uprava Kraljevskog muzeja lijepih umjetnosti u Belgiji novinsku agenciju Belgu rekla je da će biti "sretni da podijele svoje hlađene prostorije sa starijima". Talijansko ministarstvo zdravstva objavilo je crveno upozorenje zbog toplinskog vala u 14 gradova, uključujući Milano, Torino, Veronu, Firenzu, Genovu, Bolognu, Napulj i Bolzano u Južnome Tirolu.

Vrući zrak koji je srušio dosadašnje temperaturne rekorde u Europi polako se premješta prema Grenlandu i mogao bi uzrokovati rekordno otapanje drugog po veličini ledenog pokrova na svijetu, objavio je UN. "Prema prognozama, a to je zabrinjavajuće, zračne struje sada pomiču tu vrućinu prema Grenlandu", rekla je glasnogovornica UN-ove svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis na redovnoj konferenciji za novinare u Ženevi.

"To će rezultirati visokim temperaturama i posljedično pojačanim otapanjem grenlandskoga ledenog pokrova", upozorila je. "Zasad još ne znamo hoće li premašiti razinu iz 2012., no blizu toga je".

27.07.2019. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno