« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ANALIZA

Podzemne vode u Njemačkoj među najzagađenijima

Europska unija je Njemačkoj dala zadnji rok za uvođenje strožih pravila o uporabi gnojiva. Prijeti i novom tužbom. Jer, podzemne vode su jako zagađene nitratom

Uništava li gnojenje podzemne vode?
Uništava li gnojenje podzemne vode? (Arhiva)
Više o

podzemne vode

,

zagađenje

U prijeporu oko pretjeranog gnojenja poljoprivrednih površina Europska unija je Njemačkoj zaprijetila novom tužbom. Dala joj je posljednji rok od dva mjeseca za predstavljanje uvjerljivih planova strožih pravila za uporabu gnojiva zbog prevelikih količina nitrata u podzemnim vodama.

U pismu na 20 stranica Bruxelles upozorava da je kvaliteta podzemnih voda u Njemačkoj "među najgorima u Europskoj uniji", da su i rijeke i jezera u lošem stanju. I prijeti novom tužbom. Prvu tužbu je EU protiv Njemačke zbog zagađenja podzemnih voda nitratom podnio 2016. i Europski sud je Njemačku prošle godine proglasio krivom.

Njemački Savez seljaka je kritizirao pritisak iz Bruxellesa. Smatra da nije razmjeran problemu i da nije prikladan. Vodoprivreda, međutim, smatra da je to ispravan korak Europske unije i savjetuje pokrajinskim i saveznim vlastima da konačno provedu zahtjeve Europske komisije. Komunalna vodoopskrbna poduzeća zahtijevaju transparentan sustav za nadzor gnojenja za cijelu Njemačku s digitalnim prijenosom podataka, kako bi lakše bilo obavljati nadzor.

Nitrat, nitrit, nitrozamini

Prijepor između Bruxellesa i Berlina oko zaštite podzemnih voda traje već godinama. Radi se prije svega o korištenju gnojnice i drugih gnojiva na poljoprivrednim površinama. Nitrat iz gnojiva, koji je potreban biljkama, dospijeva i u podzemne vode. On sam nije otrovan. Ali, prevelika količina može poremetiti ravnotežu u prirodi. Bakterije mogu nitrat pretvoriti u nitrit koji je otrovan i od kojeg mogu nastati nitrozamini, od kojih neki izazivaju rak.

Voda iz vodovoda u Njemačkoj u pravilu je prikladna za piće. Ali, pri testiranju provedenom 2016. je u podzemnim vodama na 28 posto testiranih mjesta pronađena prevelika količina nitrata, više od 50 miligrama po litri. Iduće testiranje će biti obavljeno tek 2020. godine, ali EU želi djelotvorne mjere kako bi se stanje poboljšalo.

Prijeti paprena kazna

Njemačka je već 2017. prihvatila stroža pravila za uporabu gnojiva, ali EU je vrlo brzo dao do znanja kako smatra da to nije dovoljno. Savezna vlada je prošlog mjeseca predstavila dodatne mjere za zaštitu podzemnih voda. Predviđaju se razdoblja kad se ne smije koristiti gnojivo i područja na kojima je utvrđena prevelika količina nitrata na kojima bi vrijedila još stroža pravila. Te planove EU još nije uzeo u obzir, pismo upozorenja odnosi se na zakonsku regulativu iz 2017.

Krajem kolovoza će savezna ministrica poljoprivrede Julia Klöckner (CDU) i savezna ministrica okoliša Svenja Schulze (SPD) otputovati u Bruxelles gdje će predstaviti nove planove zaštite podzemnih voda. Ako ne uspiju uvjeriti EU da su te mjere dovoljne, Njemačka bi ponovo mogla biti osuđena na Europskom sudu. A kazna bi mogla iznositi do 857.000 eura dnevno, sve dok problem ne bude uklonjen.

Piše: DW/agencije
27.07.2019. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno