« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca

Pri kraju arheološka istraživanja u pješačkoj zoni

U gornjim slojevima druge sonde arheolozi su pronašli ostatke gepitske kuće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibusić/CROPIX)
Više o

Vinkovci

,

arheologija

,

Hrvoje Vulić

"Naišli smo na podnicu žute nabijene ilovače s dijelovima rimske podnice s rupama od zidova koji su se dijelom naslanjali na rimske temelje", kazao je voditelj iskapanja arheolog Hrvoje Vulić, dodavši kako su Gepidi bili germanski narod koji je na vinkovačke područje došao u 5. stoljeću, nakon pada Rimskog Carstva. 

Arheolozi su također naišli i na potpuno očuvanu rimsku peć za koju se pretpostavlja da potječe iz 4. ili 5. stoljeća, jer je pronađena na lokaciji za koju se pretpostavlja, na što upućuju nalazi, da je bila samo središte rimskog naselja na području današnjih Vinkovaca, Coloniae Aureliae Cibalae.

"Rimljani su radionice uvijek smještali na rubove naselja. Položaj peći u središtu upućuje na kasnije razdoblje, kad se rimski grad sažima, odnosno kako propada rimska vlast, stanovništvo koje ostaje koncentrira se u središtima gradova"

Arheolozi su tijekom iskapanja u pješačkoj zoni našli brojne predmete, poput komada mramora i fresaka, koji svjedoče o raskošnu životu u rimskim naseljima.

Po Vulićevim riječima, sva pronađena čvrsta arhitektura konzervirat će se kako bi se zaštitila i ostala sačuvana za neka buduća istraživanja.

U manjem dijelu sonde nastavit će se iskapanja do sloja zdravice (čvrste, nepropusne zemlje) kako bi se pronašli prapovijesni nalazi, budući da se utemeljeno pretpostavlja da je središte Vinkovaca i u predrimsko vrijeme bilo naseljeno.

Među dosadašnjim nalazima Vulić ističe ostatke rimskog sustava podnog grijanja, pronađene u prvoj sondi. Glavno obilježje te sonde bila je velika gustoća dobro sačuvane arhitekture.

Također je pronađeno mnoštvo sitnih nalaza poput novca, rekao je Vulić, dodavši kako bi svi predviđeni arheološki radovi u pješačkoj zoni trebali završiti najkasnije idućeg tjedna.

Radove na pješačkoj zoni u Vinkovcima, odnosno prvoj fazi zone kojom je obuhvaćena Ulica kralja Zvonimira od rakrižja s Reljkovićevom do raskrižja te ulice s Ulicom bana Josipa Jelačića, s devet milijuna kuna financira grad Vinkovci.

Potpuno novouređeno gradsko središte Vinkovčani bi trebali dobiti za koju godinu kad završe predviđeni radovi na rekonstrukciji Gradskog parka, kad se uredi Prolaz Alojzije Ulman i prostor oko Gradskog kazališta Joze Ivakića.   (HINA)

17.07.2008. 01:23:33
Novi komentar
nužno
nužno