« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
Izložba

Otvorena izložba fotografija u Gliptoteci

Izložba "Tamo iza - vizije krajolika planeta", s fotografijama sunčanog sustava nastalima na temelju velikog arhiva slika robotičkog istraživanja, otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a.

Michael Benson
Michael Benson (Nina Đurđević/CROPIX)
Više o

NASA

,

Gliptoteka HAZU

,

Michael Benson

,

Ariana Kralj

,

Europska svemirska agencija

Michael Benson, američki fotograf, pisac, novinar i autor nagrađivanih dokumentarnih filmova, obradio je snimke koje su nastale kao znanstveni projekt, dodajući im svoj umjetnički doživljaj otkrića tajnovitoga svijeta planeta. Pojedinim fotografijama intenzivirao je boju, ili je kombinirao nekoliko snimaka kako bi dobio panoramu. 

Snimci, među ostalim, vulkana, erupcija, pješčanih oluja, kratera, izbrazdanih ledenih površina, sumpornih oblaka, dobiveni su od NASA-e i Europske svemirske agencije sa sjedištem u Rimu.

Autor je rekao da je u tim arhivima tražio najljepše i najbolje fotografije iz 50-godišnjeg istraživanja svemira te u njima pronašao neponovljivi spoj znanosti i umjetnosti.

Ravnateljica Gliptoteke HAZU-a Ariana Kralj ocijenila je da je svijet koji je Benson otkrio izuzetan, jer je on planete prikazao na potpuno nov način, kroz fascinaciju njihovim grafičkim iskazima, crtežima i volumenima.

Taj postav dio je izložbe koja će iduće godine biti predstavljena u Smithsonian Institution's National Air and Space Museum u Washingtonu. Autorove fotografije, koje su nastajale više godina, dio su zbirke objavljene u njegovoj knjizi "Beyond - Visions of the Interplanetary Probes".

Izložba je organizirana s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu i Fotografske agencije IPAK Images, a bit će otvorena do 21. kolovoza.   (HINA)

17.07.2008. 00:55:57
Novi komentar
nužno
nužno