« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

John McCain iPodu: ‘Pusti Abbu!’

Američki predsjednički kandidat veliki je obožavatelj švedskih pop-legendi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ilustracija: Ivan Klemenčić)
Više o

John McCain

,

američki izbori

,

Abba

Punih 26 godina nakon što je Abba objesila svoje bijele kaubojske čizme i ružičaste vruće hlačice o klin, njihove pjesme su popularnije nego ikad. Svake godine proda se oko tri milijuna Abbinih albuma, a film ‘Mamma Mia!’, koji uskoro stiže i u naša kina, postao je kino-hit u cijelome svijetu. Ukratko, počela je ‘abbamanija’. Ono što je još zanimljivije jest činjenica kako bi republikanski kandidat za američkog predsjednika John McCain mogao postati prvi čovjek Bijele kuće koji je veliki obožavatelj Abbe.

Bez srama 

Republikanac McCain prvi je put otkrio da je veliki obožavatelj švedske pop-grupe kada su ga novinari pitali što ima na svom iPodu. - Mogu li reći da slušam Abbu? Svi kažu: fuj Abba, što je to? Nitko ih ne voli, ali oni su prodali više ploča u povijesti glazbene industrije nego Beatlesi. No, svi ih i dalje mrze. Zašto onda svi odlaze u kina gledati film ‘Mamma Mia!? To je licemjerje. Nije mi neugodno reći da volim Abbu - ispričao je McCain novinarima.

Zanemarimo činjenicu da su Beatlesi prodali 500 milijuna ploča naspram Abbinih 350 milijuna. Važnije je saznati kako je McCain izjavio da će, postane li predsjednik SAD-a, pjesme tog švedskog benda svirati u svim dijelovima Bijele kuće.Kao netko tko se ‘nabrijavao’ pjesmom ‘Take a Chance On Me’ prije velikih govora, McCain je stupio u kontakt s Abbom kako bi dobio dozvolu da tu pjesmu koristi kao svojevrsnu himnu svoje predsjedničke kampanje. Njihova cijena bila je previsoka, ali nije poznato jesu li ga odbili jer nisu željeli da ih se povezuje s republikanskom strankom. Njegova ljubav prema Šveđanima nije prestala. Kada je dobio automobil u kojem je postavljen sustav aktiviranja iPodea glasom, prvo što je McCain izustio bilo je: ‘Pusti Abbu’. McCain je imao problema s pjesmama tijekom kampanje. Brojni glazbenici nisu mu dopustili da koristi njihove pjesme.

Kao netko tko se ‘nabrijavao’ pjesmom ‘Take a Chance On Me’ prije velikih govora, McCain je stupio u kontakt s Abbom kako bi dobio dozvolu da tu pjesmu koristi kao ‘himnu’ svoje pred-sjedničke kampanje.  

Otpor prema republikancima

To, međutim, nije neuobičajeno. Tijekom predsjedničkih izbora 1986. godine Bruce Springsteen je naredio Ronaldu Reaganu da prestane koristiti njegovu pjesmu ‘Born in the USA’ na skupovima, a tijekom kampanje 2000. godine slično je učinio Tom Petty kada je saznao da George W. Bush pušta njegovu pjesmu ‘I Won’t Back Down’. McCain povremeno koristi pjesmu Chucka Berryja ‘Johnny B Goode’, a kada su ga pitali o izboru pjesme, odgovorio je kako je to jedini glazbenik koji se nije žalio. Ono što bi glazbenici trebali znati jest da je obitelj McCain rokerskija od Obaminih.

Njegova kći Sidney McCain bila je menadžerica za glazbenu kuću V2 u Kanadi, zadužena za mlade indie bendove. Vrlo je bliska s grupom White Stripes i Spiritualized. No, postane li McCain predsjednik SAD-a, Amerikanci će Abbu slušati barem četiri godine.

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.07.2008. 02:17:17
Novi komentar
nužno
nužno