« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Otvorenje Islamskog krila u Louvreu 2010. godine

Pariški muzej nakon staklene piramide opet se širi

Fotografija vijesti
Više o

Louvre

,

Pariz

,

islamska umjetnost

Opisivan kao veliki stakleni muslimanski veo za glavu u srcu Pariza, novo islamsko krilo u Louvreu bit će svečano otvoren 2010. godine. Kamen temeljac položen je u srijedu za novo krilo Louvrea u kojem će biti smještena islamska umjetnost, što je prvi moderni arhitektonski zahvat u tom muzeju od izgradnje slavne staklene piramide 80-ih godina koju je dizajnirao IM Pei.

Najposjećeniji muzej na svijetu imat će najveći izložbeni prostor za islamsku umjetnost. Projekt vrijedan 86 milijuna eura bit će otvoren 2010. godine i prostirat će se na tri tisuća četvornih metara, dizajnirali su talijanski arhitekti Mario Bellini i Rudy Ricciotti. Projekt je važan za Francusku u kojoj živi pet milijuna muslimana pa je želja bila stvoriti nešto što se direktno obraća njima kao sastavnom dijelu Francuske. Više od 10 tisuća predmeta iz razdoblja od 7. do 19. stoljeća, uključuje predmete od stakla i keramike, umjetnost Otomanskog Carstva i jednu od najvažnijih kolekcija tepiha na svijetu.

Projekt vrijedan 86 milijuna eura, koji će se prostirati na tri tisuće četvornih metara, dizajnirali su arhitekti Mario Bellini i Rudy Ricciotti 

Prema riječima arhitekata Marija Bellinija i Rudyja Ricciottija, krov predstavlja oblak, odnosno leteći tepih. Svečanosti je nazočio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je govorio o potrebi dijaloga između Zapada i Bliskog istoka. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.07.2008. 02:30:48
Novi komentar
nužno
nužno