« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
WTF?!

Previše posla vas čini glupljim

Prekovremeni rad i prateći stres mogu izazvati nesanicu koja će usporiti rad mozga, što praktično znači da će nas zaglupiti

Previše posla = premalo sna = sporiji rad mozga
Previše posla = premalo sna = sporiji rad mozga (Arhiva)
Više o

stres

,

posao

,

prekovremeni rad

,

rad

,

rad mozga

Radite prekovremeno, puni ste stresa i ništa vam ne ide od ruke? To je zato što vas je prevelika količina posla zaglupila, kažu znanstvenici. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji previše rade, više od 55 sati tjedno, imaju vrlo loše rezultate pri rješavanju logičkih zadataka, dok testove vokabulara rješavaju loše. 

S druge strane, oni koji rade 35 do 40 sati tjedno ostvaruju značajno bolje rezultate na testovima logičkog zaključivanja. 

Znanstvenici tvrde da je u slučaju pretjeranog rada potrebno barem dva puta dnevno odvojiti pet do deset minuta, sjesti u tišini, zatvoriti oči i odmoriti se od vanjskog svijeta. Ne treba pokušavati zaspati, već samo odmoriti oči i mozak. 

Zanimljiv je i recept za poboljšavanje kognitivnih sposobnosti - prije posla bi trebalo barem desetak minuta razgovarati s kolegama s posla, jer socijalna interakcija poboljšava pamćenje i rad mozga.

U iste svrhe treba konzumirati kakao svakodnevno, kao napitak koji sami pripremite ili u tamnoj čokoladi s velikim udjelom kakaa jer on sadrži prirodne hranjive tvari koje poboljšavaju dotok krvi u mozak. 

01.02.2014. 14:54:00
Novi komentar
nužno
nužno