« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 14 dana
PRIPAZITE

Pretilost definitivno vodi u depresiju

BMI ne uzima u obzir raspoređivanje tjelesne masnoće što je vrlo bitno jer je masnoća koja se nakuplja oko struka opasna za zdravlje

Pazite na liniju!
Pazite na liniju! (Arhiva)
Više o

depresija

,

pretilost

,

višak masnoća

Pretilost je postala prava pošast u modernom svijetu, a kako je istovremeno došlo do eksplozije depresivnih stanja, nije dugo trebalo da se znanstvenici pozabave povezanošću ova dva fenomena.

Istraživanja su pokazala da više masnog tkiva znači veću vjerojatnost za razvoj depresije, no, suprotno očekivanjima, razlog nije fiziološki, već psihološki

Znanstvenici sa Sveučilišta Aarhus i iz Sveučilišne bolnice Aarhus u Danskoj pokušali su utvrditi vezu između pretilosti i depresije. Dok su se prijašnje studije oslanjale na podatke indeksa tjelesne mase (BMI), ova se pozabavila sastavom tijela i raspodjelom masti i organizmu.

"BMI je netočan način mjerenja prekomjerne težine i pretilosti. Mnogi elitni sportaši s velikom mišićnom masom i niskom tjelesnom masnoćom imat će BMI iznad 25, što je prema uobičajenoj definiciji klasificirano kao prekomjerna težina", rekao je  dr. Sc. Dr. Dinesen Østergaard za News Wise.

BMI ne uzima u obzir raspoređivanje tjelesne masnoće što je vrlo bitno jer je masnoća koja se nakuplja oko struka opasna za zdravlje. 

"Jedna od prednosti naše studije je ta što smo uspjeli povećati i sagledati specifičan odnos između količine masnog tkiva i rizika od depresije", rekao je Østergaard u izdanju.

Istraživači su analizirali podatke iz dviju velikih baza podataka: UK Biobank koji uključuje podatke o genetskim varijantama i fizičkim faktorima poput mjerenja tjelesne masti i Konzorcij Psychiatric Genomics koji sadrži podatke o genetskim varijantama i poremećajima raspoloženja poput depresije. Riječ je o podacima ukupno 800.000 ljudi.

Na temelju analize otkriveno je kako je višak masnoća u organizmu faktor rizika za depresiju, dok višak mišića nije. 

Deset kilograma suvišnog masnog tkiva podiže rizik za razvoj depresije za 17 posto. Što više masnog tkiva pretila osoba ima to je rizik veći. 

"Naša studija potvrdila je da ulogu u riziku za depresiju ne igra lokacija masnog tkiva, odnosno nije bitno na kojem dijelu tijela se ono nalazi", kaže Ostergaard. 

"Ovo ukazuje na psihološke posljedice prekomjerne težine. Pretilost vodi u depresiju", zaključuje Ostergaard.

27.09.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno