« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Prestanite odgađati stvari!

Želite li se riješiti ružne navike odgađanja postoji nekoliko mentalnih trikova koji djeluju i riješiti se problema koji vam radi muke u životu

Počnite više raditi! ;)
Počnite više raditi! ;) (Arhiva)
Više o

odgađanje

Svi smo se našli u situaciji da odgađamo stvari, čak i oni najrevniji. Ponekad nemamo hrabrosti nešto učiniti ili smo možda samo lijeni ili nam, pak, nedostaje motivacije. Kako odgađanje ne bi prešlo u ružnu naviku, treba na vrijeme reagirati.

Možda će vas iznenaditi, ali odgađanje je problem koji spada u područje emocija, a ne, kako mislimo, u područje upravljanja vremenom, kaže Tim Pychyl, profesor psihologije na Sveučilištu Carlton za časopis Fast Company

"Odgađanje je dobrovoljno odlaganje planirane akcije usprkos tome što smo svjesni da nam takvo ponašanje može naškoditi", objašnjava Pychyl u svojo knjizi Solving the Procrastination Puzzle.

Odugovlačenje, odnosno odgađanje je po definciji neracionalno ponašanje jer je u neskladu  s našom idejom o tome što nas čini zadovoljnima. 

Studija objavljena na portalu Science Direct je pokazala da negativne emocije poput raznih frustracija, dosade, anksioznosti i sumnje u sebe mogu biti okidači za odgađanje. Isto tako pozitivni osjećaji, odnosno bilo što što nas čini sretnima pomoći će da prekinemo beskonačni niz odgađanja i riješimo što treba.

Prema spomenutom istraživanju, osjećaj sreće i zadovoljstva za 12 posto povećava produktivnost.  Želite li se riješiti ružne navike odgađanja pokušajte s ovim psihološkim "alatima":

Promjena u mišljenju

Promjenom negativnog stava u pozitivan izazivamo lančanu rekaciju od koje ćemo imativišestruke koristi. Kada se javi misao "Ne želim to napraviti danas, ostavit ću za sutra", sami sebi recite: "Toliko je odličnih mogućnosti za mene. Kad odradim ovaj zadatak, bit ću korak bliže da ih ostvarim". Usvajanjem ove mentalne navike mijenamo misli iz negativnih u pozitivne i motiviramo se. 

Lista obavljenih zadataka

Prsijetite se kako se dobro osjećate nakon što ste nešto obavili i "skinuli" s popisa. Zapisujte stvari oje ste napravili. Na taj ćete se način motivirati da što prije obavite i ostale. Razmišljajte o svojim ciljevima i uspjehu koji vas čeka. 

Zahvalnost

Zahvalnost je put do sreće. Dobra je vijest da osjećaj zahvalnosti vježbom možemo prizvati, odnosno osvijestiti. Svakog dana, najbolje pred spavanje odvojite par minuta da razmislite o tome na čemu ste zahvalni. Sve se računa - od osmijeha slučajnog prolaznika da povišice. Zahvalnost čini da se osjećamo sretnima i zadovoljnima, a ove dvije emocije pomau nam da se riješimo ružne navike odgađanja. 

Počnite o sebi govoriti drugačije

Kako biste promijenili način na koji riješavate stvari, trebate promijeniti načini na koji doživljavate sebe, a prvoi korak u tome je početi drugačije govoriti o sebi. Zaboravite na fraze poput: "Trebalo bi". Manje pričajte, a više djelujte. Govorite o onome što ste napravili, a ne o planovima. A kada već govorite o planovima, pričajte na način da ih želite ostvariti jer vam je to zadovoljstvo, a ne nužda

 

06.08.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno