« Film
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Preminuo Youssef Chahine

Filmski redatelj Youssef Chahine, vodeća ličnost egipatske kinematografije više od pola stoljeća, umro je u nedjelju u Kairu u 83. godini života nakon što je šest tjedana bio u komi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Khaled Desouki/AFP)
Više o

Youssef Chahine

,

Egipat

Chahine, najpoznatiji po nizu filmova vezanih uz mediteranski grad Aleksandriju, zbog krvarenja u mozgu u lipnju je proveo nekoliko tjedana u pariškoj bolnici prije nego se vratio u Kairo prije deset dana.

Posljednji Chahineov film "Kaos" doživio je premijeru ranije ove godine no morao ga je zbog Chahineovog lošeg zdravlja dovršiti njegov kolega Khaled Youssef.

Svoj prvi film u opusu od preko 40 igranih i dokumentarnih filmova Chahine je snimio 1950. godine. Na filmskom festivalu u Cannesu 1997. godine dobio je nagradu za životno djelo.

Chahineu se pripisuje i zasluga otkrivanja najpoznatijeg egipatskog glumca Omara Sharifa koji je prvu veliku ulogu ostvario 1953. godine u njegovu filmu "Nebo Pakla".

Stotine okupljenih, među kojime i brojni poznati suradnici slavnog redatelja, nazočili su pogrebu održanom u rimokatoličkoj crkvi u Kairu

Chahine je poznat po filmovima kao što su Alžirska Gamila (1957.), Kairski kolodvor (1958.), Zemlja (1969.), Vrabac (1973.), Sudbina (1987.), Zašto Aleksandrija (1978.), prvom u nizu autobiografskih filmova vezanih uz njegov rodni grad, i drugima.

Chahine je u svojem radu nastojao prikazati i obraniti duh multikulturalne tolerancije od fundamentalizma, diktature i imperijalizma kojima se ustrajno suprostavljao.  (HINA)

28.07.2008. 21:21:14
Novi komentar
nužno
nužno