« Film
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Film - preporuke

Fotografija vijesti
Više o

Vitez tame

,

Dosjei X

,

Užas iz rijeke

,

Bit će krvi

Vitez tame

The Dark Knight, 2008.
Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Uloge: Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman, Eric Roberts

Novi film o Batmanu obilježen je činjenicom da je u njemu svoju posljednju kompletnu ulogu odigrao nesretno preminuli Heath Ledger. Možda se čini malo nepravedno prema Christopheru Nolanu koji je snimio zaista izvrsnog i nesumnjivo dosad najboljeg Batmana, no nakon filma mislima prvenstveno ostaje nevjerojatna i zadivljujuća Ledgerova interpretacija Jokera.

Sasvim sigurno nije bilo lako prihvatiti se uloge koju je svojedobno odigrao Jack Nicholson, ali Ledger ga je uspio potpuno zasjeniti. Znatno mračniji Batman  kojeg je Nolan odlučio prikazati (na tragu stripovske verzije Franka Millera) tako je dobio više nego dostojnog suparnika. U tolikoj mjeri da Joker izjavljuje  da ne želi Batmana ubiti jer ga on upotpunjuje.

Nolan stalno preispituje odnos dobra i zla usred novog vala nasilja koji zapljusne Gotham City, a Batman ga zajedno s novim, poštenim tužiteljem pokušava spriječiti. No, pustošenje koje Joker izazove imat će razarajuće posljedice.
‘Vitez tame’ naprosto je odličan film koji pruža vrhunsku akciju, puno uzbuđenja, ali i propitivanje ljudske psihe.

Dosjei X: Želim vjerovati

The X-Files: I Want to Believe
Režija: Chris Carter
Scenarij:
Chris Carter, Frank Spotnitz
Uloge: David Duchovny, Gillian Anderson, Billy Connoly

Jedna od najuspješnijih serija devedesetih godina svoj prvi igrani film dobila je 1998. godine, a Mulder i Scully sada su, deset godina kasnije, dobili još jednu priliku na velikom platnu. I nisu je baš dobro iskoristili.

Niti jedno više ne radi za FBI, Scully je liječnica u katoličkoj bolnici, dok Mulder vrijeme provodi kod kuće skrivajući se. Međutim, FBI pristupa njima zbog slučaja nestale agentice, a jedini tko ima ikakve informacije je bivši svećenik, pedofil koji tvrdi da je vidovit. Mulder sa svojim iskustvom mogao bi im biti od ključne pomoći.

Potpuno je nerazumljiv potez tvoraca filma da se odreknu dva najprivlačnija elementa iz serije, izvanzemaljaca i nerazjašnjenog odnosa Muldera i Scully koji nikako da postanu ljubavni par. Zapravo od neobjašnjivog nudi tek nešto vidovnjaštva što je ipak premalo za reputaciju Dosjea X. Tek prosječan triler s elementima nadnaravnog.

Užas iz rijeke

Rogue, SAD, 2007.
Režija i scenarij:
Greg McLean
Uloge: Radha Mitchell, Michael Vartan, Sam Worthington, Caroline Brazer, Stephen Curry

Vjerojatno najveći uspjeh filma ‘Užas iz rijeke’ je to što je bio prikazan na Filmskom festivalu u Vukovaru. Doduše u terminu od 2 ujutro, ali u isto vrijeme dan ranije prikazan je i izvrsni izraelski ‘Orkestar na gostovanju’.  
Riječ je naime o najobičnijem, nimalo originalnom filmu o čudovištu koje ovdje dolazi u obliku neobično velikog krokodila. Prilikom obilaska australskog nacionalnog parka, brod s desetak turista napadne gladni reptil. Oni se uspiju domoći otočića nasred rijeke, ali imaju samo nekoliko sati prije nego što ga plima potopi.
McLeanov film slijedi već davno utabane staze sličnih filmova, a da uistinu i ne pokušava dati nešto novo. Nema previše napetosti, a još manje neizvjesnosti. Za preživljavanje ovog krokodila trebate se oboružati crnim humorom i na sve gledati tek kao na da dobru zafrkanciju.

Bit će krvi (DVD)

There Will Be Blood, 2007.
Režija i scenarij:
Paul Thomas Anderson
Uloge: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Dillon Freasier, Ciarán Hinds, Kevin J. O’Connor

Andersonov film bio je najveći konkurent braći Coen na prošlogodišnjim Oscarima. ‘Nema zemlje za starce’ ipak je pokupio glavne nagrade za film, režiju i scenarij, dok je ‘Bit će krvi’ od osam nominacija pobijedio samo u kategorijama najbolje fotografije (Robert Elswit) i glavnog glumca.

Paul Thomas Anderson u dosadašnjim filmovima bio je poznat po iznimnom radu s cijelim ansamblom glumaca i karakterizacijom likova, ali u komornom ozračju.
Ovdje, u slobodnoj adaptaciji romana ‘Oil!’ Uptona Sinclaira snimio je priču epskih razmjera o počecima eksploatacije nafte kroz život nemilosrdnog i odlučnog naftaškog pionira Daniela Plainviewa. No i u toj promjeni Anderson  je ostao iznimno uspješan u studiji karaktera te je Plainview zastrašujuće stvaran, u čemu svoje prste ima i briljantni Daniel Day-Lewis.

Požuda, oprez (DVD)

Se, Jie / Lust, Caution, 2008.
Režija: Ang Lee
Scenarij: James Schamus,
Hui-Ling Wang
Uloge: Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen

Ang Lee i dalje nastavlja šarati po temama kao malo koji drugi redatelj, a da u svemu čega se dotakne, bio to Američki građanski rat, kineska wu-shu priča, stripovski superjunak ili homoseksualna ljubav, bude vrlo dobar, ako ne i briljantan.
‘Požuda, oprez’ smješten je u vrijeme Drugog svjetskog rata na potezu Šangaj - Hong Kong gdje mlada Wang mora postati ljubavnicom kolaboracionista Yeea i zadobiti njegovo povjerenje u dovoljnoj mjeri da pripremi njegovo ubojstvo. Premda ga dovoljno mrzi da je spremna odvesti ga u smrt, Wang kroz njihove seksualne odnose postaje i opčinjena njime.

Premda je eksplicitan prikaz seksa priskrbio filmu ozloglašeni NC-17 predznak, Ang Lee ih se s pravom nije želio odreći jer one ovdje prvenstveno imaju psihološko značenje i ključne su za priču.

Piše: Piše: Sanjin Petrović
27.07.2008. 00:39:26
Novi komentar
nužno
nužno