« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZBUNITE MOZAK

Prekrižite ruke i smanjite bol

Križanje ruku u mozgu izaziva konfuziju zbog koje dolazi do ublažavanja percepcije boli

Prekrižite ruke i smanjite bol
Prekrižite ruke i smanjite bol (Deviantart)
Više o

bol

,

ruke

Pretpostavimo da ste prignječili prst vratima automobila ili stopalom udarili o rub kreveta i glavom zakačili otvorena vrata ormarića. Da biste lakše izdržali tu trenutnu bol, najbolje je jednostavno prekrižiti ruke kao da sami sebe grlite. Čini se da na taj način šaljete signal mozgu koji će ga zbuniti zbog čega će percepcija same bole oslabjeti. Iza tih tvrdnji stoji jedan talijanski istraživač Giandomenico Iannetti, neuroznanstvenik sa UCL-a (University College London), a sve je pojasnio u članku objavljenom u časopisu Pain.

Eksperiment je proveden nad osam osoba koje su izložene djelovanju lasera koji je izazivao slabašni bolni podražaj na rukama koji je trajao 4 milisekunde. Čitava operacija je provedena dva puta - u normalnom položaju i u položaju u kojemu su volonterima ruke bile prekrižene. Svi su potvrdili da su u ovom drugom slučaju osjetili manje boli, a kako sve ne bi ostalo na subjektivnim procjenama, stručnjaci su upotrijebili elektroencefalograf prilikom čega je potvrđeno da je intenzitet moždane reakcije na bol reduciran. U samom istraživanju redukcija intenziteta reakcije na bol s prekriženim rukama je bila relativno mala, oko 3 posto, ali i to je sasvim dovoljno da se osjeti olakšanje, precizira Iannetti.

Za sve je, dakle, kako smo već naveli, odgovorna konfuzija koju križanje ruku izaziva u mozgu. „U normalnim situacijama lijevu ruku koristimo za dodirivanje predmeta koji su nam s lijeva i analogno tome desnu da bismo uhvatili stvari koje su nam zdesna", objašnjava Iannetti. Područja mozga koja sadrže određene mape pojedinih dijelova tijela u odnosnu na odgovarajuću vanjski prostor aktiviraju se istovremeno s ciljem učinkovitijeg analiziranja podražaja. Kad prekrižimo ruke, ovaj proces se prekida ili ometa pa nam se bol čini slabijom nego što zaista je.

Međutim, nije ovo jedini dokaz o povezanosti mozga i boli. Osobe kojima je amputiran dio uda s vremena na vrijeme osjete takozvanu fantomsku bol - dakle, nakon amputacije, mnogi ljudi imaju osjećaj boli na mjestu uklonjenog uda. Do toga dolazi zato što određena područja mozga signaliziraju da je ud još uvijek tu u prostoru iako ga oči realno ne vide. Ti kontradiktorni signali stoga mogu zbuniti mozak i prouzročiti fantomsku bol. To je dodatni dokaz da mozak možemo zbuniti i kad je u pitanju reduciranje osjećaja boli. Ovaj analgetički učinak križanja ruku rezultat je blokade procesa kroz koji lokaliziramo bolni podražaj u prostoru, završava Iannetti. 

03.07.2011. 11:18:00
Novi komentar
nužno
nužno