« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
STRAŠNO!!

Preko 60 posto Hrvata je - debelo

U suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine u Domu zdravlja Centar otvoreno je savjetovalište, kako bi na razini primarne zaštite bilo dostupno svim građanima

Strašne brojke o debljini
Strašne brojke o debljini (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

Hrvatska

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 64 posto muškaraca i 52 posto žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a situacija je alarmantna i s djecom, budući da ih je 19 posto prekomjerno teških, a sedam posto debelih.

Dijabetolog Željko Metelko ističe kako se radi o svjetskoj pandemiji s kojom se čovječanstvo još nije susrelo, pa smatra da se u rješavanje problema pretilosti trebaju uključiti svi, od Vlade i Ministarstva zdravstva do civilnog društva i Crkve. Radi se o ozbiljnom problemu koji značajno skraćuje život ljudi pa će u budućnosti imati katastrofalne posljedice na zdravstveni proračun.

"Prekomjerna tjelesna težima jedan je od vodećih problema koji utječe na opće zdravstveno stanje i pojavu kroničnih nezaraznih bolesti, koje su posljedica debljine i najčešći razlog pobola građana", istaknula je pročelnica zagrebačkog Ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Zagreb niz godina nastoji utjecati na smanjenje prekomjerne težine svojih građana. "U Zagrebu dugo radimo na tom planu. U velikim zdravstvenim centrima osnivaju se ambulante za debljinu, u njima rade multidisciplinarni timovi koji dijagnosticiraju stanje i liječe ljude koji već imaju posljedice zbog debljina, kroz visoki tlak i poremećaje u kardiovaskualrnom sustavu", kaže Šitum.

U suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine u Domu zdravlja Centar otvoreno je savjetovalište, kako bi na razini primarne zaštite bilo dostupno svim građanima, da ne moraju ići u bolnicu radi tog problema. Također, zbog smanjenja prekomjerne težine u djece u zagrebačkim je dječjim vrtićima i osnovnim školama uvedena zdrava prehrana.

Predsjedica Udruge za prevenciju prekomjerne težine Sonja Njunjić očekuje da će važnost problema debljine prepoznati i Vlada kroz proglašenje Hrvatskog dana osviještenosti o debljini.

Naglašava kako je u borbi protiv pretilosti važno umrežavanje i jedinstveno djelovanje svih - medicinskih stručnjaka, udruga koje se bave tim problemom i pacijenata.

17.03.2017. 15:32:00
Novi komentar
nužno
nužno