« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
AKCIJA

Prekidaju se veze s Katarom zbog terorizma

Etihad Airways, Emirates i FlyDubai prestaju letjeti za Dohu, katarski Qatar Airways ostaje bez desetaka letova dnevno za države koje su im uvele sankcije i morat će letjeti okolo da izbjegnu zračni prostor ovih 6 država

Katar ima love, ali i sumnjive ideje
Katar ima love, ali i sumnjive ideje (Arhiva)
Više o

terorizam

,

Katar

,

Al Qaida

,

Islamska država

Šest arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom okrivivši zaljevsku državu za destabilizaciju regije.

Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Libija, uz spomenute dvije države, optužuju Katar za podržavanje militanskih skupina, uključujući Islamsku državu i al Qaedu, javlja BBC.

Katar odgovara da je odluka "neopravdana" i "bez utemeljenja u činjenicama", kako prenosi al Jazeera (tkđ. iz Katara). Ovaj potez bez presedana snažan je razdor među zaljevskim državama, a do poteza dolazi dva tjedna nakon Trumpovog posjeta Arapskom poluotoku. Inače, bit će ozbiljnih posljedica ovoga, kako piše BBC:

Etihad Airways, Emirates i FlyDubai prestaju letjeti za Dohu, katarski Qatar Airways ostaje bez desetaka letova dnevno za države koje su im uvele sankcije i morat će letjeti okolo da izbjegnu zračni prostor ovih 6 država.

Katar je ovisan o uvozu hrane, od čega 40% dolazi kopnenim putem jedinom kopnenom granicu, a to je ona sa Saudijskom Arabijom, građevinski materijal, uključujući onaj za stadione za SP 2022 velikim dijelom tkđ. dolazi kopnom.

05.06.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno