« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ZNATE LI?

Pravo vrijeme za prvu jutarnju kavu je...

Kada kavu pijemo u razdoblju najjače proizvodnje kortizola, tijelo automatski počinje proizvoditi manje kortizola i oslanja se na kofein kao sredstvo razbuđivanja što stvara ovisnost o istome

Kad se pije prva jutarnja?
Kad se pije prva jutarnja? (Arhiva)
Više o

kava

,

vrijeme

,

jutarnja kava

Kava nam je jutarnji ritual koji ćemo teško propustiti, no je li vrijeme za prvu jutarnju stvarno odmah nakon buđenja? Osim što je dobro prvo nešto pojesti kako je ne bi pili na prazan želudac, postoji još jedan razlog za čekanje - ona nas zapravo uopće ne budi!

Ako pitate stručnjake, pravo doba za ispijanje kave je između 10 ujutro i podneva te između 14 i 17 sati.

Zašto tek tada? Razlog je jednostavan - u tim razdobljima dana razina kortizola u krvi je najniža. Inače, kortizol je hormon koji razbuđuje naše tijelo i koji se najviše proizvodi kada smo pod stresom.

Njegova je proizvodnja najintenzivnija kada se tek probudimo, između podneva i 14 sati te između 17:30 i 18:30. Kada kavu pijemo u razdoblju najjače proizvodnje kortizola, tijelo automatski počinje proizvoditi manje kortizola i oslanja se na kofein kao sredstvo razbuđivanja što stvara ovisnost o istome.

Uz, postoji mogućnost da počnete piti veće količine kave jer vam jedna šalica više neće biti dovoljna, a previše kofeina ima loš utjecaj na normalno funkcioniranje srca. 

Stoga, da ipak pričekate pauzu na poslu i tada popijete prvu s guštom?

03.01.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno