« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEĆEMO BITI ŽEDNI?

Prašak za pecivo donosi revoluciju u dobivanje pitke vode iz mora

Znanstvenici su razvili metodu efikasnog dobivanja pitke vode iz mora korištenjem praška za pecivo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

more

,

pitka voda

,

nestašica vode

,

rođeni 3. kolovoza

,

Tony Parsons

,

Čovjek i dječak

,

Polasci: Sedam priča s Heathrowa

Iz praška za pecivo može se dobiti pitka voda? Znanstvenici iz Velike Britanije i SAD-a tvrde da je upravo to moguće, a prvo komercijalno postrojenje u Omanu potvrđuje da su u pravu, piše New Scientist. Njihovo otkriće je tim važnije, uzme li se u obzir da broj stanovnika raste dok vode ima sve manje - Ujedinjeni Narodi su izračunali da će 2025. godine dvije trećine ljudi biti suočeno s manjkom pitke vode.

>>Hoće li svijet u budućnosti ratovati zbog vode?

Dobivanje vode iz mora počelo se spominjati još u antičkim vremenima, a danas poznajemo nekoliko metoda pomoću kojih je to moguće. No, iako su uređaji funkcionalni, troše izuzetno puno energije (za zagrijavanje, zamrzavanje, elektrodijalizu, stvaranje pritiska,...), koje također nemamo u izobilju. Najmodernije komercijalno postrojenje za desalinizaciju morske vode gradi se kod australskog Melbournea i trebalo bi grad godišnje opskrbljivati s 150 milijuna kubičnih metara pitke vode. Troši 90 megavata struje kojom bi se tokom cijele godine mogao opskrbljivati manji grad u Australiji.

Obrnuta obrnuta osmoza

Znanstvenici stoga već dugo traže metode za efikasniju i održivu desalinizaciju. Prvi napredak postigli su kada su pročišćavanje vode obrnutom osmozom (voda prolazi kroz membranu s vrlo sitnim porama) ponovno obrnuli kako bi iskoristili prirodnu energiju osmoze za daljnje filtriranje. Membrana je pritom 'punjena' šećerom i aromama te služi kao otopina koja propušta molekule vode, ali ne i sol i prljavštinu (otopina ima veću koncentraciju iona od slane vode).

Svestran prašak

Tzv. X-packs koristi američka mornarica, a korišteni su i za pružanje pomoći Haićanima nakon razornog potresa. Kako se radi o skupim 'paketima', prikladni su samo za izvanredne situacije te se ne koriste za dobivanje vode u komercijalne svrhe. Znanstvenici s Yalea uspjeli su sada pojeftiniti metodu dodavanjem amonijevog bikarbonata koji se u industrijskoj proizvodnji koristi kao prašak za pecivo. Dokazano je da tvar uspješno filtrira vodu kroz membranu, a za uspješnu desalinizaciju potrebno je čak 80% manje energije od dosadašnjih metoda. Kako amonijev bikarbonat s vremenom uništava membrane, razvijena je otpornija polimer membrana, a cijeli postupak će se testirati u prvom postrojenju na istočnoj obali SAD-a.

>>Zašto je voda najbolje piće

Britanci su već uložili novac u sličan princip filtriranja te su uspješno pokrenuli postrojenje u Omanu. Kompanija Modern Water stoga razmišlja o dugoročnom ulaganju u širenje mreže za desalinizaciju morske vode diljem svijeta. 

28.08.2010. 12:21:00
Novi komentar
nužno
nužno