objavljeno 28.08.2010. 12:21:00
NEĆEMO BITI ŽEDNI?

Prašak za pecivo donosi revoluciju u dobivanje pitke vode iz mora

Znanstvenici su razvili metodu efikasnog dobivanja pitke vode iz mora korištenjem praška za pecivo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Iz praška za pecivo može se dobiti pitka voda? Znanstvenici iz Velike Britanije i SAD-a tvrde da je upravo to moguće, a prvo komercijalno postrojenje u Omanu potvrđuje da su u pravu, piše New Scientist. Njihovo otkriće je tim važnije, uzme li se u obzir da broj stanovnika raste dok vode ima sve manje - Ujedinjeni Narodi su izračunali da će 2025. godine dvije trećine ljudi biti suočeno s manjkom pitke vode.

>>Hoće li svijet u budućnosti ratovati zbog vode?

Dobivanje vode iz mora počelo se spominjati još u antičkim vremenima, a danas poznajemo nekoliko metoda pomoću kojih je to moguće. No, iako su uređaji funkcionalni, troše izuzetno puno energije (za zagrijavanje, zamrzavanje, elektrodijalizu, stvaranje pritiska,...), koje također nemamo u izobilju. Najmodernije komercijalno postrojenje za desalinizaciju morske vode gradi se kod australskog Melbournea i trebalo bi grad godišnje opskrbljivati s 150 milijuna kubičnih metara pitke vode. Troši 90 megavata struje kojom bi se tokom cijele godine mogao opskrbljivati manji grad u Australiji.

Obrnuta obrnuta osmoza

Znanstvenici stoga već dugo traže metode za efikasniju i održivu desalinizaciju. Prvi napredak postigli su kada su pročišćavanje vode obrnutom osmozom (voda prolazi kroz membranu s vrlo sitnim porama) ponovno obrnuli kako bi iskoristili prirodnu energiju osmoze za daljnje filtriranje. Membrana je pritom 'punjena' šećerom i aromama te služi kao otopina koja propušta molekule vode, ali ne i sol i prljavštinu (otopina ima veću koncentraciju iona od slane vode).

Svestran prašak

Tzv. X-packs koristi američka mornarica, a korišteni su i za pružanje pomoći Haićanima nakon razornog potresa. Kako se radi o skupim 'paketima', prikladni su samo za izvanredne situacije te se ne koriste za dobivanje vode u komercijalne svrhe. Znanstvenici s Yalea uspjeli su sada pojeftiniti metodu dodavanjem amonijevog bikarbonata koji se u industrijskoj proizvodnji koristi kao prašak za pecivo. Dokazano je da tvar uspješno filtrira vodu kroz membranu, a za uspješnu desalinizaciju potrebno je čak 80% manje energije od dosadašnjih metoda. Kako amonijev bikarbonat s vremenom uništava membrane, razvijena je otpornija polimer membrana, a cijeli postupak će se testirati u prvom postrojenju na istočnoj obali SAD-a.

>>Zašto je voda najbolje piće

Britanci su već uložili novac u sličan princip filtriranja te su uspješno pokrenuli postrojenje u Omanu. Kompanija Modern Water stoga razmišlja o dugoročnom ulaganju u širenje mreže za desalinizaciju morske vode diljem svijeta. 

28.08.2010. 12:21:00
http://m.metro-portal.hr/prasak-za-pecivo-donosi-revoluciju-u-dobivanje-pitke-vode-iz-mora/46902/