« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

Povrće koje nas grije u hladnim mjesecima

Na stolovima bi se svakodnevno trebalo nalaziti sezonsko povrće koja nas istovremeno grije i opskrbljuje svim potrebnim zdravim tvarima

Crni korijen sjajan je dodatak salatama
Crni korijen sjajan je dodatak salatama (Shutterstock)
Više o

hladnoće

,

povrće

,

grijanje

Tijelo u hladnim mjesecima treba dodatnu energiju iz hrane i puno vitamina. Na stolovima bi se stoga svakodnevno trebalo nalaziti sezonsko povrće koja nas istovremeno grije i opskrbljuje svim potrebnim zdravim tvarima. Izdvajamo nekoliko vrsta povrća za zimske mjesece:

Crni korijen
Lako probavljivo povrće koje se posebno preporučuje dijabetičarima jer ne povećava razinu šećera u krvi. Popularan je dodatak salatama, a može se iskoristiti i za juhe ili kao prilog (priprema se poput šparoga). Potrebno ga je oguliti i skuhati. Sadi se u ožujku ili travnju te je vrlo otporan na hladnoću.

Matovilac
Ubraja se među povrće s najmanje kalorija. Bogat je vitaminima C i E, beta karotenom, folnom kiselinom, željezom (više od špinata) i jodom. Jede se kao salata u koju je poželjno dodati kuhani grah ili kuhana jaja. Ima anti-stresni učinak.

Poriluk
Ima intenzivan okus zbog sumpornih spojeva koji ujedno imaju antibakterijsko djelovanje. Najčešće se koristi u pripremi variva i juha, a može se jesti i na salatu. U zelenom lišću ima više hranjivih tvari nego u stabljici. Poriluk je bogat vitaminima i prirodan je diuretik.

Pastrnjak

Korjenito povrće jakog i slatkastog okusa. Bogato vlaknima, kalijem i eteričnim uljima. Posebno fina je juha od pastrnjaka i pire, a od korijena se mogu pripremiti i zdrave pite. Može se jesti i sirov poput mrkve. Pomaže u mršavljenju.

Kelj
Sadrži vitamine A i C, bjelančevine, željezo, beta karoten, kalcij i fosfor. Najčešće se koristi za pripremu variva. Naziva se i "kraljem kalcija", a preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom te problemima s crijevima i gihtom.

Celer
Aroma celera dolazi od eteričnih ulja koja imaju antibakterijsko djelovanje. Sadrži velike količine kalija, kalcija i B-vitamina. Smatra se ljekovitom biljkom zbog povoljnog djelovanja na mokraćni sustav i artritis te dezinficirajućeg svojstva.

Prokulice
Pripisuje im se preventivno djelovanje protiv raka. Povrće je bogato vlaknima i vitaminom C, pospješuje probavu i jača imunološki sustav dok istovremeno smanjuje razinu kolesterola.

31.10.2016. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno