« Žene
objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan
ŽENE I POSAO

Potplaćene su, diskriminirane i teže napreduju

usprkos naporima koji su posljednjih godina uloženi u borbu protiv diskriminacije u radnom okruženju i zaštitu dostojanstva svakog zaposlenika, dio problema i dalje opstajE

Borba i dalje traje
Borba i dalje traje (Arhiva)
Više o

diskriminacija

,

žene

,

posao

Ususret Međunarodnom dana žena, s ciljem jačanja svijesti o neravnopravnom položaju žena na tržištu rada, MojPosao je pokrenuo inicijativu pozitivne diskriminacije u okviru koje je dio oglasa za posao na portalu objavljen u ženskom rodu.

Diskriminacija na radnom mjestu

Naime, usprkos naporima koji su posljednjih godina uloženi u borbu protiv diskriminacije u radnom okruženju i zaštitu dostojanstva svakog zaposlenika, dio problema i dalje opstaje.

Svaka četvrta žena je tijekom karijere bila suočena s određenim oblikom diskriminacije na temelju spola, bilo da je riječ o neukusnim komentarima na njihov izgled, uvredama ili neželjenim tjelesnim dodirima.

Premda bi svakom zaposleniku trebale biti pružene jednake mogućnosti napredovanja, četvrtina žena je uvjerena da moraju uložiti više truda od svojih muških kolega kako bi dobile promaknuće.

U osobito nezavidnom položaju nalaze se trudnice - čak 28% žena tvrdi kako je trudnoća umanjila njihove šanse za napredovanjem, a svaka deseta žena je po povratku s rodiljnog dopusta na zahtjev poslodavca promijenila radno mjesto unutar tvrtke, i to na nižu poziciju u odnosu na onu prije trudnoće.

Plaće i dalje na strani muškaraca

Žene su i dalje potplaćene - prosječna plaća muškaraca iznosi 6.925 kuna, što je čak tisuću kuna više od mjesečnog prihoda žena (5.906 kuna), a osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

Zanimljivo, najveće razlike u plaći pronalazimo među onima s najvišim stupnjem obrazovanja - žene s završenim postdiplomskim studijem ili MBA poslovnom školom imaju 23% niže plaće u odnosu na jednako obrazovane muškarce.

Također, umjesto da se jaz u mjesečnim primanjima smanjuje s godinama radnog iskustva, on se povećava.

Naime, razlika u plaći muškaraca i žena s manje od godinu dana iskustva iznosi 12% u korist muškaraca, među onima s 3 do 5 godina staža raste na 14%, a najveći nesrazmjer (15%) pronalazimo kod zaposlenika s više od deset godina iskustva.

Borba za ravnopravnost koja traje i danas

Smisao Dana žena oduvijek se ogledao u skretanju pozornosti na neravnopravan ekonomski, društveni i politički položaj žena u odnosu na muškarce, vidljiv i u činjenici da se u oglasima za posao nazivi radnih mjestu standardno pišu u muškom rodu.

06.03.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno