« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Post je dobar za vas

Pepelnica je samo jedan od katoličkih blagdana na koje bi se trebalo postiti, no to se tumači vrlo, vrlo slobodno, a post zapravo ima prilične blagodati za organizam

Gladovanje je dobro za vas
Gladovanje je dobro za vas (Shutterstock)
Više o

gladovanje

,

post

,

Pepelnica

,

nemrs

Post se obično veže uz neke katoličke blagdane, no sve više istraživanja ukazuje na odličan učinak povremenog posta na liniju i zdravlje.

Sve je više znanstvenika koji tvrde da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nisu prirodan način prehrane ljudi, ako gledamo s aspekta ljudske evolucije i preporučuju povremeni post jer je gladovanje je puno moćnije od lijekova u sprječavanju i preokretanju tijeka nekih bolesti.

>> Mjesečeva dijeta - jeftina i efikasna >>

Štoviše, neki od njih tvrde i da je gladovanje ključ dugovječnosti, a pritom se pozivaju na naše pretke - u drevna vremena lovci su jeli povremeno, a mogućnost natprosječnog funkcioniranja tijela tijekom dugih perioda bez hrane bila je ključna za opstanak ljudske vrste, što znači da se ljudsko tijelo prilagodilo i da može najbolje funkcionirati uz povremeno gladovanje

>> Isprekidanim gladovanjem do vitke linije - dijeta 5/2 >>

Znanstvenici predlažu da se dva dana u tjednu unosi manje od 500 kalorija, ili preskače doručak i ručak nekoliko puta tjedno.

Ne samo to - istraživanje je pokazalo da povremeno gladovanje omogućava tijelu bolji odgovor na stres koji bi ga mogao oštetiti, pa se tako mogu izgladnjeti tumori, poboljšati uklanjanje oštećenih molekula i drugih dijelova stanica kao i ublažiti upale. 

Zaključak znanstvenika je gotovo jedinstven - povremeno gladovanje pomaže tijelu da se obnovi i pomladi, što u konačnici popravlja opće zdravlje, a zanimljivo je da su ustanovili kako je za skidanje kilograma bolje jesti ranije tijekom dana, dok je za metabolizam najbolje unositi hranu tijekom dana, prije nego što zađe sunce.

S naše strane možemo samo reći da nam mjesečeva dijeta, prema mjesečevim mijenama, izgleda kao idealan način za isprobavanje ove teorije. 

>> Mjesečeve mijene u 2017. godini >>

01.03.2017. 11:02:00
Novi komentar
nužno
nužno