« Život
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ODABRANO

Portugalski vodeni pas za Obamine kćeri

Ime još nije odabrano, a štene se u Bijelu kuću useljava u travnju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Barack Obama

,

Michelle Obama

,

portugalski vodeni pas

,

Sasha Obama

,

Malia Obama

Američka prva dama Michelle Obama želi udomiti portugalskog vodenog psa kao kućnog ljubimca svojim kćerima, objavio je magazin People.

Sashi (7) i Maliji (10) njihov je otac Barack Obama nakon izborne pobjede obećao psića kao nagradu za sve što su morale pretrpjeti u kampanji.

Nakon duge potrage zbog alergije starije kćeri, izbor je pao na portugalskog vodenog psa, pasminu sličnu pudlu, jer mu ne otpada dlaka.

Michele Obama je izjavila da se nada da će štene dobiti u travnju. Radi se o inteligentnim i druželjubivim psima, rekla je prva dama. "Što se tiče veličine, negdje su u sredini. Pas nije malen, ali nije niti neka psina. A ljudi koji ih imaju ih samo hvale", dodala je.

Jedan od njih je senator Ted Kennedy, dobar prijatelj Obaminih, koji za portugalskog psa ima samo riječi hvale i posjeduje dva.

U Portugalu ovog psa nazivaju i portugalskim ribarskim psom jer su u povijesti služili za pronalaženje izgubljenih ili rastrganih ribarskih mreža te kao kuriri za prenošenje poruka između brodova ili od brodova do obale. Michele Obama je rekla da ime "prvog psa" još nije usuglašeno. "Imena samo frcaju, čas jedno, čas drugo. Zasad su samo loša", rekla je u šali.

Pasmina je stara oko 700 godina, a kako kaže Hugo Oliviera iz portugalske udruge za zaštitu te pasmine, ti su psi imali ulogu u velikim svjetskim otkrićima portugalskih moreplovaca i tako "sudjelovali u velikim trenucima čovječanstva". Pasmina je danas relativno rijetka.

Prosječan primjerak portugalskog vodenog psa ima oko 55 centimetra u visinu i teži oko 25 kilograma.

Portugalski mediji u četvrtak su izrazili oduševljenje izborom njihove autohtone pasmine kao novog kućnog ljubimca Bijele kuće. (hina/metro-portal)

26.02.2009. 15:45:43
Novi komentar
nužno
nužno