« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
VRIJEME JE...

Porezna ofenziva na tehnološke divove

Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritizirane su jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registiraju u državama s manjim stopama

Gotovo je s izbjegavanjima?
Gotovo je s izbjegavanjima? (Arhiva)
Više o

Google

,

Facebook

,

porezi

,

Amazon

Ministri financija 20 najbogatijih država u subotu su se dogovorili da će izraditi zajednička pravila kako bi se zatvorile rupe koje globalni tehnološki divovi poput Facebooka koriste kako bi smanjili svoja porezna davanja, navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritizirane su jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registiraju u državama s manjim stopama, neovisnima o lokaciji potrošača, što mnogi smatraju nepravednim.

Nova pravila za njih predviđaju veća porezna davanja, ali će i otežati državama poput Irske da privlače strane investicije obećanjima o iznimno malim poreznim stopama za korporacije.

Među najvećim zagovornicima oporezivanja tehnoloških tvrtki bile su Francuska i Velika Britanija. Novim prijedlogom će se otežati prijenos dobiti u države s niskim porezima, te će se uvesti minimalni porez za korporacije.

08.06.2019. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno