« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
KOMENTAR

Politički kaos u Londonu

Ostavke, najavljeno rušenje vlade i tvrdoglavost Therese May izazvali su kaos u Britaniji. Laži se sada osvećuju, smatra komentatorica DW-a Barbara Wesel

Ovo neće dobro završiti
Ovo neće dobro završiti (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

Theresa May

,

Brexit

Tek što su ministri i parlamentarni zastupnici u Londonu uspjeli preletjeti 585 stranica "debeli" sporazum o Brexitu, odmah su počele eksplodirati političke bombe koje su potresle vladu Therese May. Većini je bilo dovoljno vidjeti riječ "carinska unija" i već je počelo "letjeti perje". Mučni nastup u Donjem domu i čitav niz ostavki, među kojima i ona ministra za Brexit Dominica Raaba, gurnuli su premijerku i britansku politiku u kaos.

Koji divni Brexit...

Posprdni smijeh je odjeknuo westminsterskim parlamentom kada je Theresa May objavila da je ispregovarala "uređeni Brexit". Pritom je ispregovarani deal pravi politički otrov. Prijateljima Europe donosi premalo prednosti, zagovornicima Brexita ide previše uz dlaku Europske unije. Škoti se osjećaju prevareni, sjevernoirski DUP traži ravnopravnost, a oporbena laburistička stranka se prije svega nada da će zahvaljujući Brexitu moći srušiti torijevsku vladu.

Suočena sa žestokim otporom, Theresa May je, međutim, još jednom pokazala koliko je beskrajno tvrdoglava. Kad se britanska premijerka jednom odluči za neki kurs i postavi si neki cilj, teško ju je od njega odvratiti. Drži ga se poput terijera i stalno ga iznova brani frazama koje ponavalja poput litanije. Ovaj sporazum je u nacionalnom interesu - tako uvijek glasi uvodna rečenica o Brexitu. Šefica vlade ju je ovoga dana, u borbi za preživljavanje, ponovila barem 10 puta. Neumorno ponavljajući i da ona iz sveg srca vjeruje u Brexit.

U temelju Brexita je laž

Onaj tko je slušao Theresu May kako govori o radnim mjestima koja će biti spašena, o blagostanju i sigurnosti zemlje koje će osigurati, mora se nametnuti sljedeća misao: najjednostavniji put za to bi bio ne izaći iz Europske unije. Velika Britanija onda ne bi postala "vazal" EU-a bez prava glasa. Gospodarska šteta bi bila spriječena, u Sjevernoj Irskoj bi ponovno zavladao mir, a i dalje bi se mogla provoditi zajednička sigurnosna politika. Život bi mogao biti tako jednostavan.

Umjesto toga, britanska premijerka po tko zna koji put propovijeda Britancima da će im dogovoreni sporazum o Brexitu osigurati sve prednosti povezane sa članstvom u EU-u. I mašta o izvrsnim odnosima s Europljanima u budućnosti o kojoj se zapravo još ništa ne zna. U temelju Brexita je, naime, laž koju su posijali njegovi zagovornici.

Iako zna da to nije tako Theresa May ponovno govori o misterioznim prednostima Brexita koji će jednoga dana Britancima osigurati bolji život. Obećava bolje škole i bolnice, iako njihovo stanje nema nikakve veze s Europskom unijom već s dugogodišnjim nemarom konzervativne vlade u Londonu.

Sve se vrti oko moći

I tako Theresa May i dalje brka "nacionalni interes" s ideološkim spleenom konzervativaca, u kojemu već desetljećima vlada bolest zvana "Morbus europiensis", bolest koja stranku izgriza iznutra. Možda se neki dive borbenosti britanske premijerke, ali ona zapravo žrtvuje dobrobit svoje zemlje vlastitoj gladi za moći i internoj borbi u redovima torijevaca.

Ako joj njezini vlastiti "brexitarijanci" na kraju zabiju nož u leđa, bit će to politička smrt koju je zaslužila. Budućnost Brexita je, međutim, i dalje u zvijezdama, jer još zapravo ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno - i to sa svim stranama. Četiri mjeseca prije uglavljenog datuma izlaska Velike Britanije iz Europske unije, Britanci imaju još taman dovoljno vremena da spriječe nesreću koja je na vidiku.

Piše: Barbara Wesel/DW
17.11.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno