« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
APEC

Na Pacifiku ostala samo svađa i dreka

U regiji Pacifika živi pola stanovništva naše planete i sastanak zemalja Pacifika i Azije je sve važniji za čitav svijet. Ovaj sastanak APEC je završen tek u svađi najvećih: Kine i SAD

Svađe sve učestalije...
Svađe sve učestalije... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

APEC

Već po sastavu izaslanstava je bilo jasno da se na ovom sastanku zemalja Ekonomske suradnje Azije i Pacifika (Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC) sprema oluja: na sastanak u Port Moresbyu u jednoj od najsiromašnijih zemalja te regije, Papui Novoj Gvineji su skoro sve zemlje poslale svoje predsjednike država ili vlada, a među 21 članicom su tu i Kina, Rusija, Kanada, Japan ili Indonezija. No Sjedinjene Američke Države su poslale potpredsjednika Mikea Pencea koji isprva nije imao niti namjeru noćiti u toj siromašnoj zemlji „iz sigurnosnih razloga", nego na sastanke dolaziti avionom iz Australije.

Izaslanstva oba gospodarska diva, Kine i SAD nisu propuštale baš niti jednu priliku za međusobne napade i optužbe. Zapravo, očekivali su se mirniji tonovi jer je Trump uoči ovog sastanka dao objaviti kako je Pekingu poslao „popis sa mogućim ustupcima", ali o ustupcima se u Port Moresbyu nije ništa čulo.

Već u prvom obraćanju prisutnima je kineski predsjednik Xi Jinping optužio SAD za njihov „egoizam" i upozorio kako „povijest pokazuje kako sukobi, bio to hladni rat, pravi rat ili trgovački rat nikad ne završavaju sa pobjednikom." Isto tako, pokazalo se i kako gospodarski protekcionizam ne vodi nikamo - to Kina može najbolje znati čije je gospodarstvo u čitavim desetljećima nakon revolucije bilo praktično odsječeno od čitavog svijeta. Zato Xi misli da se „treba reći ‚ne' i protekcionizmu i unilateralizmu".

"Pazite i na kineski novac!"

Američki potpredsjednik nije ostao dužan kineskom gostu: smjesta je napao Kinu opet je optužujući za „nepoštenu trgovačku praksu, ali vremena u kojoj su SAD to tek šutke trpjele su sada završena. „SAD neće promijeniti svoj kurs sve dok ga i Kina ne promijeni", izjavio je Pence. Ne samo da nema riječi o ukidanju već nametnutih carina, nego bi se trebalo razmisliti i o novim.

Ne samo to: Amerika zabrinuto promatra kako Kina svojim novcem osvaja utjecaj u državama Azije i Pacifika. Pence upozorava jasnije nego ikad: „Ne uzimajte kredite koji će ugrožavati vašu suverenost. Činite kao i SAD: vaša domovina je na prvom mjestu". Ne samo novac, nego su tu i kineski proizvodi „loše kvalitete" kojom preplavljuje regiju. Makar u daleko manjem obujmu, pomoći je spremna i SAD: i domaćinu, Papui Novoj Gvineji će ona pomoći u izgradnji njene mreže dalekovoda. Jedva 13% od oko osam milijuna stanovnika te države ima struju. Pomoć će svakako biti i što zajedno sa Australijom SAD tamo namjeravaju izgraditi vojnu bazu.

Ostali sudionici su mogli tek nijemo promatrati ovu svađu, ali „to je tako kad su u istoj sobi dva giganta", komentirao je premijer Papue Nove Gvineje Peter O'Neill. „Naravno da smo i mi i čitav svijet zabrinuti. To je situacija u kojoj obje zemlje trebaju zajedno sjesti i naći neko rješenje."

Umjesto toga, sastanak APEC-a je završen bez da je postignut dogovor oko bilo kako mlakog i ispraznog završnog dokumenta, što je i kanadski premijer Trudeau obrazložio „različitim gledištima u pitanju trgovine". U ovom slučaju je tek domaćin objavio priopćenje u kojem i Kinu i SAD optužuje da nekakav dogovor nije postignut.

Američki potpredsjednik Pence je bio među prvima koji je otišao sa ovog sastanka, ali ipak je američko izaslanstvo učinilo ustupak domaćinu: nije putovao u Australiju, nego je i prenoćio u Papui Novoj Gvineji. Doduše, samo jednu noć.

Piše: DW/agencije
19.11.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno