« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
neće da ide

Polanski odbija izručenje

Unatoč pritiscima intelektualaca, glumaca i redatelja sa svih strana svijeta, Švicarci ne mogu zaobići zakon

(Wikipedia)
Više o

Roman Polanski

,

Roman Polanski uhićenje

,

Roman Polanski izručenje

Poznati redatelj Roman Polanski usprotivio se izručenju u SAD i ima još deset dana da podnese žalbu i zatraži otpuštanje iz pritvora pod jamstvom da neće napuštati Švicarsku.

No, sudeći po riječima Guida Balmera iz ministarsva Pravde, ta opcija se malokad sprovede u praksi.

Dan nakon uhićenja Polanskog, ministrica Eveline Widmer- Schlumpfsuch je rekla kako „Švicarska nije imala izbora te da biografija poznate ličnosti ne bi smjela biti razlog za davanje povlastica jer pred zakonom su svi jednaki."

Dodaje kako su pritisci od strane SAD-a stigli odmah, a obzirom da između Švicarske i SAD-a postoje pravni sporazumi to je bilo jedino rješenje. Ne smije se zaboraviti da je Polanski već dugo na Interpolovoj listi traženih.

Kada završi predviđena sudska procedura o izručenju vidjet će se hoće li Polanski zaista završiti u SAD-u.

Valja podsjetiti da je u svibnju Polanskom odbijen zahtjev za slanje slučaja u zastaru. Ovaj put zaista ne izgleda da će se „izvući". Polanski je 2003. propustio dodjelu Oscara kojeg je dobio za film Pijanist od straha da ne bude uhapšen.

Međutim, intelaktualci, redatelji pa čak i neki političari mobilizirali su se s ciljem da se Polanskom ukine pritvor. Neki od njih su francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner te poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Peticiju kojom se zahtijeva njegovo puštanje potpisali su mnogi glumci i redatelji; Costa Gavras, Wong Kar Wai, Monica Bellucci, Fanny Ardant i drugi.

Redatelj Andrzej Wajda i njegovi poljski kolege uputili su apel SAD-u, Švicarskoj i Poljskoj da se Polanski pusti na slobodu.

28.09.2009. 15:14:48
Novi komentar
nužno
nužno