« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
cijeli svijet je pozornica

Počinje Festival svjetskog kazališta

Festival će u petak otvoriti peterburška prestava "Život i sudbina"

(Vjekoslav Skledar/ CROPIX)
Više o

HNK Zagreb

,

zagrebački HNK

,

Festival svjetskog kazališta

,

zagreb-info

,

7. festival svjetskog kazališta

Inscenacijom romana Vasilija Grossmana "Život i sudbina", u režiji čuvenog ruskog redatelja Leva Dodina, peterburško Dramsko kazalište Maly otvorit će u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu 7. zagrebački festival svjetskog kazališta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj je bio nazočan i redatelj predstave Lev Dodin.

Riječ je o kazališnom viđenju klasičnog romana ruske književnosti koji kroz obiteljsku sagu podastire široku panoramu prijelomnih povijesnih događaja 20 st., rekao je Dodin, kojega se smatra jednim od najvećih suvremenih europskih redatelja.

"Život i smrt" Vasilija Grossmana ocijenio je velikim europskim romanom koji otkriva samu suštinu 20. st., a ujedno daje i svojevrsno proročanstvo budućnosti.

Po njegovim riječima, nakana je peterburškog kazališta suočiti gledatelje s najpotresnijim događajima 20. stoljeća, dovodeći ih u situaciju da preispitaju sebe i vlastitu ljudskost.

Dodin je sa skupinom studenata na ovom projektu radio pune tri godine nastojeći, kako je rekao, pretočiti Grossmanovo opsežno romaneskno djelo u troipolsatnu predstavu.

U nastojanju da što vjerodostojnije prikažu sva moderna lica fašizma, komunizma, nacionalizma, totalitarizma, ekstremizma, okrutnosti i neslobode, glumci su obilazili gulage i koncentracijske logore, kao bi izravno osjetili mjesta najvećih stradanja prošloga stoljeća, rekao je redatelj.

"Život i sudbina" premijerno je izvedena u Parizu prije tri godine, nakon čega je prikazana u Rusiji kao i u brojnim teatrima u Europi i SAD-u.

Lev Dodin gostovao je prije tri godine u Zagrebu na Festivalu svjetskog kazališta s predstavom "Moskovski zbor".

Izvor: Hina

17.09.2009. 18:40:43
Novi komentar
nužno
nužno