« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
mali pisci

Pobjednici natječaja Moja prva knjiga

Dječja kreativnost na djelu, predstavljene pobjedničke slikovnice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sanjin Petrović)
Više o

moja prva knjiga

,

Sanja Pilić

,

Tito Bilopavlović

,

Bogdan Ogrizović

U subotu je u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održano predstavljanje slikovnica koje su pobijedile na ovogodišnjem nacionalnom dječjem natječaju „Moja prva knjiga".

Natječaj već petu godinu zaredom organizira neprofitna udruga Centar za neohumanističke studije iz Karlovca s ciljem da razvija dječju kreativnost, istodobno i literarnu i likovnu. Sudjelovati mogu osnovnoškolci iz cijele hrvatske, a najbolje radove koji će biti tiskani biraju naši eminentni književnici Tito Bilopavlović i Sanja Pilić. Upravo su oni, zajedno s malim autorima i predstavili slikovnice koje su tiskane ove godine. A da je kreativnost itekako prisutna u malim glavama bilo je jasno svakome tko je imao prilike prelistati slikovnice. To su samo potvrdili i književnici koji su imali velike riječi hvale, ali i vrlo težak zadatak.

Zbog najvećeg odziva dosad, čak 497 radova iz cijele hrvatske, ali i sve veće kvalitete radova, ove se godine umjesto samo tri pobjedničke slikovnice, tiskalo čak sedamnaest priča u jedanaest knjiga. Time je zapravo samo u jednoj godini ostvarena izniman izdavački pothvat, a ako se tome dodaju i objavljeni radovi prošlih godina, zapravo imamo reprezentativnu i čak luksuznu ediciju dječjeg stvaralaštva, koja je nažalost u široj javnosti prilično nepoznata.

Ono što je razlikuje od ostalih je upravo daj dječji doprinos koji se iskazuje u izboru tematike, iskrenosti, maštovitosti i raznolikosti. I zapravo se može primijetiti da ono što najčešće biva djeci plasirano kao njoj primjereno zapravo nema uporište u stvarnosti, jer „Moja prva knjiga" pokazuje da je većina mališana ipak zadržala onu „dječju nevinost" za koju mnogi misle da je u današnje doba Pokemona, reality showowa i sapunica nestala.

Upravo bi stoga trebali pogledati nagrađene slikovnice i vidjeti kako djeca razmišljaju, što ih pokreće i što vole. A i koliko nadarenosti posjeduju. To se najviše vidi u prvonagrađenima, „Zujavoj priči" Marijane Tomljanović koja oduševljava osebujnim likovnim izražajem i koloritom, prigodnom pričom o „Božiću mišića Miška" Leije Smiljanić ili u fantastičnoj priči Sonje Homar o „Tajanstvenom ormaru".

Ne zaostaju ni drugo i trećenagrađeni, kao niti veterani natječaja koji su tiskani kao zasebna kategorija da bi ostavili prostora mladima. Jedna od njih, Maja Gjajić nedavno je nagrađena na natječaju za dječju ilustraciju u New Yorku, a svoje radove poslala je upravo na nagovor druge dvije 'veteranke' Agate i Apolonije Lucić. Stvari se tako već pokreću za neke sudionike i natječaj je opravdao svoju svrhu davši im prostora i samopouzdanje koje ime je bio nužan. Istodobno novi sudionici s novim pričama dolaze i dolazit će i sljedeće godine.

Te su dječje storije najčešće su o prijateljstvu, životinjama, prirodi, ekologiji i naravno ljubavi. Znači, o onim bitnim stvarima u životu. Možda da malo više poslušamo djecu.

Svi pobjednici natječaja "Moja Prva Knjiga" 2008./09.

Prva nagrada:

"Zujava priča" - Marijana Tomljenović

"Božić mišića Miška" - Leia Smiljanić

"Tajanstveni ormar" - Sonja Homar

Druga nagrada:

"Srećko General" - Ana Paula Jelić

"Tko se igra skrivača" - Karla Paula Molc

"Anđeli, zvijezde i pitanja" - Maja Gregor

Treća nagrada:

"Klara i Prugica" - Lea Basić

"Tonka" - Antonija Braut

"Spašavanje Zemlje" - Ana Šmehil

"Eko ekipa" - Maja Grčki

"Šumske visibabe" - Katarina Kolaković

"Pismo iz šume" - Katarina Matan

Posebne nagrade:

"Rasadnik osjećaja" - Agata Lucić

"Čudnovate zgode ovčice Žakline" - Apolonija Lucić

"Priča patuljaka Vesele doline" - Maja Gjajić

"Delfin u delničkom potoku" - Mihael Petranović

"Tajna šume" - Karolina Čuro

Piše: Sanjin Petrović
23.11.2009. 21:37:16
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Garfy 14 godina
    14.01.2010. 19:19
    Ja sam napravila toliko crteža i priča koji su nevjerojatni i prekrasni su, čak ljepi kao crteži i priče ovih tu ljudi koji su za to dobili nagradu. ali moje radove učiteljica neće slati, radije šalje one radove koje su napravili učenici kojima roditelj radi u školi, a oni uopće nisu lijepi, pa niko od njih ne dobi nagradu...ja sam nagradu dobila samo par puta i to kad sam ja radove sama poslala...Čestitke nagrađenima! :-) Pozdrav!
Novi komentar
nužno
nužno