« Putovanja
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PUTNICI

Plava pikula napreduje prema sjeveru

Preko fjordova i glečera, očiju uprtih u sjeverno nebo, petorica Zagrepčana napreduje prema svom cilju, aurori borealis

Najpoznatija norveška tradicionalna crkva u Heddalu
Više o

Nordkapp

,

Plava pikula

,

aurora borealis

Petero mladih Zagrepčana okupljenih pod nazivom Plava pikula, koji su se 12. kolovoza zaputili ka sjeveru Norveške u potrazi za polarnom svjetlošću, dospjeli su do polovice svoga putovanja. Nakon prijeđenih 3.500 km u kamperu, uz nebrojene veličanstvene prizore fjordova i ledenjaka, prognoze da će ugledati mističnu polarnu svjetlost - auroru borealis doimaju se povoljnima.

Nakrcani zalihama za trotjedno putovanje, stisnuti u svega 12 kvadratnih metara na četiri kotača motivaciju pronalaze u pomno isplaniranom pothvatu koji ih svakim danom vodi sve dalje od civilizacije, u netaknutu divljinu sjevera Skandinavije.

U dnevnik putovanja dosad su između ostalog upisali uspon na stijenu Preikestolen, obilazak najpoznatije tradicionalne norveške crkve ("stavkirke") u gradiću Heddalu, plovidbu fjordovima Sognefjord i Geirangerfjord, posjet glečeru Jostedalsbreen, vožnju kroz Laerdal - najdulji cestovni tunel na svijetu,...

Vrhunac putovanja ipak tek slijedi: prelaskom sjeverne obratnice stići će u područje na kojem je povećana vjerojatnost da ugledaju polarnu svjetlost. Nastanak ove teško uhvatljive atmosferske pojave ovisi o nekoliko faktora koji se moraju preklopiti, no uz dobru pripremu, povoljnu prognozu i malo sreće doživljaj neće izostati.

Više i detaljnije o Plavoj pikuli i avanturama pod njenom zastavom možete čitati na webu www.plavapikula.com, a za nestrpljive tu su i Facebook (www.facebook.com/plavapikula) te Twitter (@plavapikula).

23.08.2011. 11:33:00
Novi komentar
nužno
nužno