« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Chichen Itza

Placido Domingo pjevao u hramu Maja na majanskom jeziku

Spojio je meksičku kulturu i svoj klasnični repertoar

Placido Domingo na premijeri filma Beverly Hills Chihuahua
Placido Domingo na premijeri filma Beverly Hills Chihuahua (Getty Images)
Više o

Placido Domingo

,

Drew Barrymore

,

Yucatan

,

mariachi

,

Andy Garcia

Slavni španjolski tenor Placido Domingo nastupio je ovog vikenda pred 7.500 gledatelja u Chichen Itzi, gradu-ruševini stare civilizacije Maja, otpjevavši nekoliko pjesama na njihovu jeziku, a zatim i jednu pjesmu koja je dio standarnog repertoara mariachia. 

Tenor koji je već jednom nastupio u Chichen Itzi, 1967., kao šesnaestogodišnjak, oduševio je gledatelje okupljene ispred Hrama tisuću stupova spojivši meksičku kulturu i svoj klasični repertoar.

Publika se mahom digla na noge kada je Domingo zapjevao na jeziku Maja, u duetu s domaćim skladateljem Armandom Manzanerom, koji je jako popularan na poluotoku Yucatanu. Ništa manje oduševljenje gledatelja nije izazvala njegova izvedba arije folklorne glazbe koju izvode tamošnji svirači mariachi, odjeven u kićeni kostim charro.

Koncert je u lipnju zamalo bio otkazan zbog prosvjeda arheologa iz Meksičkog instituta za antropologiju i za povijest koji su upozoravali da velik broj ljudi može biti "poguban za ostatke pretkolumbovskih spomenika".

Organizatori su poduzeli nužne mjere zaštite kako "publika ne bi mogla dirati i oštetiti spomenike", rekao je tenor na tiskovnoj konferenciji uoči koncerta.

Dva dana ranije slavni se tenor pojavio na premijeri filma Beverly Hills Chihuahua u Los Angelesu, zajedno s Andyjem Garciom, Drew Barrymore, Jamie Lee Curtis, kolegama glumcima koji su, kao i slavni pjevač osobno, posudili glasove likovima pasa u novom Disneyjevom obiteljskom filmiću. (metro-portal)

06.10.2008. 01:06:17
Novi komentar
nužno
nužno