objavljeno 06.10.2008. 01:06:17
Chichen Itza

Placido Domingo pjevao u hramu Maja na majanskom jeziku

Spojio je meksičku kulturu i svoj klasnični repertoar

Placido Domingo na premijeri filma Beverly Hills Chihuahua
Placido Domingo na premijeri filma Beverly Hills Chihuahua (Getty Images)
Slavni španjolski tenor Placido Domingo nastupio je ovog vikenda pred 7.500 gledatelja u Chichen Itzi, gradu-ruševini stare civilizacije Maja, otpjevavši nekoliko pjesama na njihovu jeziku, a zatim i jednu pjesmu koja je dio standarnog repertoara mariachia. 

Tenor koji je već jednom nastupio u Chichen Itzi, 1967., kao šesnaestogodišnjak, oduševio je gledatelje okupljene ispred Hrama tisuću stupova spojivši meksičku kulturu i svoj klasični repertoar.

Publika se mahom digla na noge kada je Domingo zapjevao na jeziku Maja, u duetu s domaćim skladateljem Armandom Manzanerom, koji je jako popularan na poluotoku Yucatanu. Ništa manje oduševljenje gledatelja nije izazvala njegova izvedba arije folklorne glazbe koju izvode tamošnji svirači mariachi, odjeven u kićeni kostim charro.

Koncert je u lipnju zamalo bio otkazan zbog prosvjeda arheologa iz Meksičkog instituta za antropologiju i za povijest koji su upozoravali da velik broj ljudi može biti "poguban za ostatke pretkolumbovskih spomenika".

Organizatori su poduzeli nužne mjere zaštite kako "publika ne bi mogla dirati i oštetiti spomenike", rekao je tenor na tiskovnoj konferenciji uoči koncerta.

Dva dana ranije slavni se tenor pojavio na premijeri filma Beverly Hills Chihuahua u Los Angelesu, zajedno s Andyjem Garciom, Drew Barrymore, Jamie Lee Curtis, kolegama glumcima koji su, kao i slavni pjevač osobno, posudili glasove likovima pasa u novom Disneyjevom obiteljskom filmiću. (metro-portal)

06.10.2008. 01:06:17
http://m.metro-portal.hr/placido-domingo-pjevao-u-hramu-maja-na-majanskom-jeziku/12250/