« Život
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ŽIVJELI

Pivce za živce, vince za zdravlje

Budući da vino ima snažno antibakterijsko djelovanje, ono poboljšava mikrobiološku sigurnost hrane i sprječava razvoj infekcija

Umjereno, gospodo, umjereno
Umjereno, gospodo, umjereno (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

zdravlje

,

vino

,

metabolički sindrom

,

resveratrol

,

fenoli

Vinski fenoli, uneseni u organizam kao integralni dio obroka, mogu u probavnom sustavu spriječiti nastajanje i apsorpciju štetnih proizvoda, a time se smanjuje brzina i opseg apsorpcije alkohola.

Budući da vino ima snažno antibakterijsko djelovanje, ono poboljšava mikrobiološku sigurnost hrane i sprječava razvoj infekcija. Kada ga se koristi kao dodatak u pripremi jela, njegova antibakterijska aktivnost ostaje očuvana unatoč značajnim promjenama u fizikalno-kemijskim svojstvima izazvanim zagrijavanjem, ističe Boban.

Primjerice, umjerenom konzumacijom vina zdravlje mogu poboljšati oboljeli od metaboličkog sindroma i dijabetesa. Međutim, kako bi se održao povoljan omjer rizika i koristi, treba temeljito razmotriti pojedinačni rizik od predoziranja, zloporabe i ovisnosti.

Osobito vrijedan antioksidans je resveratrol, koji oponaša učinke kalorijskog ograničenja i aktivira enzime AMPK i SIRT1, koji imaju antidijabetski potencijal

16.04.2015. 18:03:00
Novi komentar
nužno
nužno