« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Trčanje bez obuće - pitanja i odgovori

Navodno je bosonogo trčanje jako dobro za jačanje peta, zglobova i potkoljenice

Bosonogo trčanje
Bosonogo trčanje (Deviantart)
Više o

trčanje

,

bos

,

bosonogo trčanje

Trčanje je jedna od najjednostavnijih metoda vježbanja i o njegovoj korisnosti zaista ne treba ići u detalje. U posljednje vrijeme sve je popularnije trčanje bez obuće. Bosonogi trkači i oni koji zagovaraju takav oblik vježbanja tvrde da je to puno prirodnije i zdravije. Je li zaista tako?

Koja je razlika između trčanja u obući i bez nje?

Razlika je, pored one očite, u tome kako stopalo udara o tlo. Kad trčite bez obuće, prirodno se oslanjate na prednji dio stopala - jastučiće i prste - jer bi udaranje petom od tlo bilo previše bolno. Kad trčite u obući, stvar je obrnuta.

>> Bosonogo trčanje po pijesku - idealan način vježbanja

Zagovornici bosonogog trčanja kažu da trčeći na način da tlo prvo dotičemo prednjim dijelom stopala omogućuje lakše definiranje oblika tla i odgovarajuće prilagođavanje noge.

Jesu li neke površine bolje od drugih za trčanje bez obuće?

Općeprihvaćena je misao da bosi možete trčati na bilo kakvoj podlozi sve dokle vam ona odgovara. Ipak, mnogi najviše prednosti daju zelenim površinama odnosno travi. Navodno je bosonogo trčanje jako dobro za jačanje peta, zglobova i potkoljenice, ali budite oprezni ako trčite po travi jer bez obuće nemate potporu. Isto tako, važno je da na površini nema stakla i opasnih krhotina.

Postoje li određena medicinska stanja u kojima bosonogo trčanje nije poželjno?

Prema riječima stručnjaka, trčati bosi ne bi smjeli ljudi koji imaju:

  • Dijabetes
  • Periferijske vaskularne probleme
  • HIV
  • Reumatski artritis
  • Veliku osjetljivost na infekcije raznih vrsta

 

Odlučili ste probati trčati bosi. Kako to pravilno činiti?

Dok trčite bosi, vaše će vam tijelo slati signale o tome koliko daleko i koliko brzo smijete ići. Na vama je da ih prepoznate. Započnite s kraćim ili manjim segmentima - prvoga tjedna trčite bosi deset do 15 minuta. Postepeno i polako povećavajte vremenski period trčanja na 20 do 30 minuta.

Briga o stopalima. Kako je voditi?

Imajte na umu da su sine posjekotine, ogrebotine i žuljevi uvijek mogući ako trčite bosonogi (a nerijetko je slučaj isti i kad ste obuveni). Isto tako imajte na umu da svaki oblik vježbanja sa sobom nosi niz potencijalnih ozljeda. U ovom slučaju je najbolja prevencija - pažljivo odaberite teren po kojem ćete trčati. Zaštitite mjesta koja su vam već ozlijeđena ili koja su vam najosjetljivija - flasteri, zavoji - ali najbolje je prestati dok ozljede ne zacijele. Istražite Internet i bolje trgovine sportske obuće - možete se odlučiti i za posebno dizajniranu obuću koja štiti stopalo, a u njoj je osjećaj kao da trčite bosi.

28.06.2011. 16:11:00
Novi komentar
nužno
nužno