« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Pirati smanjili otkupninu za oteti ukrajinski brod

Umijesto 35 traže 20 milijuna dolara

Pirati pokraj Faine snimljeni s USS Howarda
Pirati pokraj Faine snimljeni s USS Howarda (Reuters)
Više o

Somalija

,

pirati

,

Faina

,

otkupnina

Somalijski pirati koji su u petak oteli ukrajinski brod Faina s 21 članom posade smanjili su otkupninu s 35 na 20 milijuna dolara, objavio je u ponedjeljak Istočnoafrički program za pomoć pomorcima.

Istodobno, američka ratna mornarica u somalijskim vodama nadzire oteti ukrajinski brod u kojem se nalaze 33 tenka i druga ratna oprema namijenjena Keniji.

Analitičari su ocijenili da otmičari neće uspjeti istovariti tenkove, ali bi se druga ratna oprema sa Faine mogla naći na somalijskom kopnu i dodatno potaknuti sukobe između vladinih snaga i islamističke oporbe.

Zasad nije poznato jesu li pirati povezani s nekom od sukobljenih strana.

Također nije sasvim sigurno kome je bilo namijenjeno oružje s ukrajinskog broda. Kenija tvrdi da je riječ o oružju za njezine vojne snage, ali neki analitičari upozoravaju da bi destinacija tog oružja mogao biti južni Sudan, u kojem je na snazi embargo na uvoz oružja.

Program za pomoć pomorcima objavio je da se Faina nalazi nekoliko kilomatara od somalijske obale kod obalnog gradića Hinbarwaqoa, te da ga nadzire američki ratni brod USS Howard.

Istodobno ukrajinski brod nadlijeće i američki helikopter. Desetak manjih piratskih plovila, koja su pokušala doći do Faine, vratila su se na kopno nakon što im se približio helikopter, objavio je Program.

Somalski pirati oteli su petak ukrajinski brod koji je prevozio 33 tenka T-72 te bacače granata i streljivo.

Na brodu je bio 21 član posade, od kojih 17 Ukrajinaca te trojica Rusa i Latvijac.

Od početka 2008. godine pirati su oteli više od 300 brodova u vodama oko Roga Afrike i to su područje učinili među najopasnijim na svijetu, a time su i ugrozili plovni put između Europe i Azije. (HINA)

29.09.2008. 12:47:50
Novi komentar
nužno
nužno