« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Zagorec će biti vrlo brzo izručen Hrvatskoj

Austrijska policija čeka samo dogovor dvaju sudova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Helmut Fohringer/APA/CROPIX)
Više o

Vladimir Zagorec

,

izručenje

,

Thomas Geiblinger

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji je u petak uhićen u Beču, Hrvatskoj će biti izručen vrlo brzo, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik austrijskoga Ministarstva pravosuđa Thomas Geiblinger.

"Nakon dogovora austrijskih i hrvatskih pravosudnih tijela o načinu izručenja, ono će se provesti vrlo brzo, već sljedeći tjedan", izjavio je za Hinu glasnogovornik Geiblinger.

Nakon što su tri austrijske sudske instancije odlučile da se Zagorca može izručiti Hrvatskoj, to je proteklih dana potvrdila i austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger, i on će biti izručen Hrvatskoj, dodao je Geiblinger.

Austrijski dnevni listovi u nedjelju opširno pišu o Zagorcu, koji gotovo osam godina živi u Austriji, a Hrvatska traži njegovo izručenje zbog zloporabe položaja i ovlasti te pronevjere pet milijuna američkih dolara. Svi navode kako je razlog za uhićenje mogućnost Zagorčeva bijega.

"U Hrvatskoj je slučaj Zagorec odavno postao politička stvar. Nitko se ne usuđuje niti procjenjivati što se krije iza svega", piše list "Kurier" i dodaje da je Zagorec uhićen drugi put u roku od 18 mjeseci u Beču. Prvi put pušten je uz jamčevinu od milijun eura. "Njegova povijest je kao priča špijunskog trilera - riječ je o otmici, političkoj uroti, ruskim protuzračnim raketama, dijamantima koji su nestali", dodaje "Kurier".

"Kronen Zeitung" opisuje kako je Zagorec uhićen i prenosi riječi njegove prijateljice Regine Sustersic, koja je izjavila da je zaprepaštena što je Zagorec uhićen pred očima četverogodišnjega sina.

"Milijunaš koji vjeruje da je žrtva političke intrige izgubio je borbu s bečkim pravosuđem", piše list "Oesterreich".

Neki promatrači vjeruju, prema pisanju tog lista, da izručenje Vladimira Zagorca Hrvatskoj znači demonstraciju povjerenja u hrvatsko sudstvo. Austrija se "zauzima i lobira za hrvatski pristup u Europsku uniju, a njezino pravosuđe Bruxelles je kritizirao i u travnju", zaključuje "Oesterreich". (HINA)

29.09.2008. 00:20:30
Novi komentar
nužno
nužno