« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NOVA OTKRIĆA

Pinokio nije sve slagao

Priča koju smo voljeli kao djeca dobila je zanimljivo uporište u povijesnim činjenicama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (amazon.com)
Više o

pinokio

,

carlo collodi

Priča o drvenom lutku Pinokiu kojeg je stvorio stari drvodjelja iz Firence jedna je od najpoznatijih dječjih priča na svijetu.

Novo istraživanje  koje provodi računalni stručnjak Alessandro Vegni pokazuje kako je priča koju je napisao Carlo Collodi prije 130 godina utemeljena na određenim povijesnim činjenicama.

Uspoređujući priču s povijesnim mapama, Vegni je Pinokia smjestio u toskansko selo San Minato Basso koje se nalazi između Pizze i Firence. Prema njemu originalni naziv tog sela bio je „Pinocchio". Istraživač pretpostavlja da je to zbog potoka koji prolazi u blizini sela.

Pisac ove vjerojatno najprevođenije knjige nakon Biblije vjerojatno je poznavao ovo selo jer je njegov otac, nadaleko poznati chef, živio u blizini. Vegni pretpostavlja kako je Collodi posjetio više puta to mjesto i u svoju priču utkao stvarne stanovnike mjestašca.

U priči Gepetto naziva drvenog lutka Pinocchio, dok se stanovnici tog sela nazivaju Pinocchi ili  Pinocchini.

U selu postoj izgrada"Casa il Grillo", što bi u prijevodu bila „Cvrčkova kuća" te pub koji svojim nazivom odgovara nazivu puba iz priče.

Također, u mjestu postoji i „Fonte del Fatte" (Izvor želja) koji bi mogao biti inspiracija za „Polje čuda" na kojem je nestašni lutak posadio svoje zlatnike.

Vegni je pronašao čak i podudaranje s glavnim negativcima - Liscem i Mačkom: „Rio delle Volpi" (Lisičji potok) i dvije kuće „Rigatti" iz kojih je Collodi mogao izvući pojam „Gatti" što u prijevodu znači mačke.

U blizini mjesta nalazi se i selo „La Lisca" - odnosno „Riblja kost" koja čudesno podsjeća na dio u kojem kit proguta Pinokia.

Jedan od najpoznatijih kolekcionara izdanja ove knjige, ne slaže se s tvrdnjama Alessandra Vegna te tvrdi kako je jedino točno da je inspiraciju za Plavu vilu pronašao u liku djevojčice Giovanne Ragionieri s kojom je ljetovao u Castellu, u bratovoj vili.

Bilo kako bilo, ovo je zanimljivo podsjećanje na priču koju smo voljeli kao djeca, a možda i zanimljiv prijedlog za ljetno štivo?

11.07.2011. 16:27:00
Novi komentar
nužno
nužno