« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DVIJE UJUTRO, JEDNA POPODNE

Pilula protiv ružnih sjećanja

Britanski su znanstvenici otkrili pilulu koja će pomoći svima onima koji se ne mogu rješiti sjećanja na nekakav traumatični događaj, poput prometnih nesreća ili različitih fobija

Fotografija vijesti
Više o

genetski inžinjering

,

pamćenje

,

medicinska etika

,

ljudski mozak

,

brisanje sjećanja

Traumatična bi iskustva uskoro trebala postati stvar prošlosti zahvaljujući najnovijem otkriću britanskih znanstvenika.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u Leicesteru otkrili su pilulu koja će pomoći svima onima koji se ne mogu rješiti sjećanja na nekakav traumatični događaj, poput prometnih nesreća ili različitih fobija.

Kako bi proizveli ovu pilulu, znanstvenici su morali otkriti način na koji se naš mozak nosi sa stresom. Istraživanje je provedeno na miševima u čijim je mozgovima genetskim inženjeringom bilo onemogućeno stvaranje proteina lipokalin-2. Pokazalo se da takvi miševi imaju puno ozbiljniju reakciju na stres nego miševi u kojima je razina tog proteina bila normalna.

„Neki stresni događaji trebali bi što prije biti zaboravljeni ili nam mogu stvoriti snažne osjećaje tjeskobe u budućnosti. U našem mozgu traje neprestani sukob sila zaslužnih za ono što trebamo zapamtiti i ono što trebamo zaboraviti" rekao je dr. Robert Pawlak, voditelj studije.

Znanstvenici tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdilo da podizanje razine lipokalin-2 proteina doista pomaže u borbi s lošim sjećanjima. Ukoliko tomu doista bude tako, ovu pilulu u našim ljekarnama možemo očekivati unutar sljedećih 10 godina. Vrlo je vjerojatno da će isto istraživanje dovesti do novih i boljih načina liječenja depresije.

„Poremećaji povezani sa stresom iznimno su česti i od njih pati gotovo trećina stanovništva", tvrdi dr. Pawlak.

Brisanje sjećanja tema je koja već dugo fascinira pisce knjiga i scenariste filmova. Jedan od najboljih filmova proteklog desetljeća, Vječni sjaj nepobjedivog uma, bavi se upravo ovom temom.

Manipuliranje našim sjećanjima i iskustvima tema je oko koje su podijeljeni znanstvenici i etičari. Dok jedni tvrde kako bi bilo sjajno kad bi ljudi mogli zaboraviti neke grozne događaje, poput žrtava silovanja, drugi smatraju kako su i ružna iskustva ono što nas formira u osobu te da se nipošto ne smijemo igrati Boga.

05.10.2011. 08:56:00
Novi komentar
nužno
nužno