« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana
SIGURNA VOŽNJA

Pet savjeta za sigurniju i odgovorniju vožnju

Za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu nužno je pridržavati se prometnih propisa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

savjeti

,

sigurna vožnja

Cestovni promet i mobilnost ključne su karakteristike današnjeg suvremenog društva, no njegove prednosti često prate visoki troškovi donoseći, osim nepoželjnog ljudskog stradavanja, značajne financijske izdatke pojedincima i njihovim obiteljima uzrokovani prometnim nesrećama. Iako je ohrabrujuća vijest da sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja - Hrvatska još uvijek zaostaje za većinom zemalja Europske unije kada je riječ o prometnoj sigurnosti općenito prvenstveno zbog neodgovornog ponašanja vozača u prometu. Da bi se stanje sigurnosti u cestovnom prometu podignulo na višu razinu, društvo mora uložiti znatno više napora u poboljšanje prometne infrastrukture, razvitak prometne kulture ali i povećanje svijesti o važnosti osiguranja koje igra vitalnu ulogu u očuvanju opće prometne sigurnosti.

Da prometne nezgode nisu rijetkost potvrđuje podatak od preko 32.000 prometnih nesreća koje su zabilježene na području Hrvatske u 2022. godine dok materijalna šteta uzrokovana prometnim nesrećama, prema procjenama stručnjaka za osiguranja i ekonomskih analitičara, prelazi jednu milijardu eura, što čini više od 2,3 posto hrvatskog BDP-a, dok su posredni gubici višestruki zbog čega prometne nesreće predstavljaju značajne ekonomske gubitke za društvo u cjelini.

Kako bi razina sigurnosti na hrvatskim cestama iz godine u godinu rasla, prometna policija svojim redovitim aktivnostima utječe na povećanje prometne discipline svih uključenih sudionika te u sferi sigurnosti prometa djeluje samostalno u okviru svojih ovlasti ali i u suradnji s drugim relevantnim tijelima i organizacijama, poput Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U nastavku donosimo pet savjeta za sigurniju i odgovorniju vožnju.

Održavajte vozilo u dobrom stanju

Redovito održavanje vozila ključno je za sigurnu vožnju. Provjeravajte kočnice, gume, svjetla i ostale vitalne komponente kako biste osigurali da su u ispravnom stanju budući da vozilo koje je pravilno održavano ima manju vjerojatnost tehničkih problema koji mogu izazvati nesreću. Posebno obratite pažnju na odgovarajuće održavanje vozila zimi, kada kiša, snijeg i led mogu učiniti vožnju znatno opasnijom zbog čega je vrlo važno pripremiti osobno vozilo za jesensko-zimski period u godini.

Osigurajte vozilo

Ako posjedujete vozilo zakonska je obveza imati osiguranje od automobilske odgovornosti. Čak i ako vaš automobil, motocikl ili moped ne koristite stalno i dalje ga morate osigurati. Drugim riječima, auto osiguranje jedno je od zakonski obveznih osiguranja u Republici Hrvatskoj i njegova je primarna svrha da pokrije štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima. Ukoliko nanesete štetu i svom automobilu, troškove snosite sami osim ako uz obaveznu policu auto osiguranja niste uzeli i dodatna pokrića odnosno ako niste ugovorili KASKO osiguranje. Važno je istaknuti i kako se temeljem vaše vozačke povijest procjenjuje vaša odgovornost u prometu i ona može bitno utjecati na visinu finalne premije police auto osiguranja što znači da svaka šteta koju ste skrivili umanjuje vaš bonus, a manji bonus čini izračun cijene auto osiguranja višim.

Pridržavajte se prometnih propisa i pravila

Osnovni korak prema sigurnoj vožnji svakako je poštivanje prometnih pravila. Brzina, ograničenja, prometni znakovi i drugi aspekti prometne signalizacije krucijalni su za sprječavanje nesreća. Poštivanjem ograničenja brzine, pravilnog signaliziranja, zaustavljanja na semaforima te ostalih propisa, vozači stvaraju okruženje gdje se nesreće i incidenti smanjuju na minimum. Prometna disciplina i odgovorno ponašanje na cestama ne samo da čuvaju živote, već doprinose i učinkovitom protoku prometa, smanjujući „čepove" i zastoje te stvarajući pritom pozitivan utjecaj na cestovnu sigurnost.

Brzinu prilagodite uvjetima na cesti

Svaka se prometnica razlikuje po svojim karakteristikama, kao što su stanje kolnika, vidljivost, prisutnost prometnih znakova i svjetlosnih signalizacija te prisutnost drugih vozila i pješaka, te stoga bi vozači, uzimajući u obzir navedene faktore, trebali svoju vožnju prilagoditi trenutnim uvjetima na cesti. Kako biste održali kontrolu nad vozilom, kada se vozite po mokrim ili skliskim cestama, potrebno je smanjiti brzinu te se pridržavati ograničenja brzine, posebno u blizini škola i naseljenih područja. U situacijama s ograničenom vidljivošću, kao što su magla, oborine ili noćna vožnja, dodatna opreznost je neophodna.

Izbjegavajte vožnju pod utjecajem alkohola

Kada ste na cesti sigurna bi vožnja uvijek trebala biti vaš glavni prioritet, a to podrazumijeva vožnju bez alkohola. Naime, vožnja pod utjecajem alkohola ozbiljno ugrožava cestovnu sigurnost i živote svih sudionika u prometu zbog čega bi se vozači trebali suzdržavati od konzumacije alkohola ukoliko odluče aktivno sudjelovati u prometu. Zakon postavlja jasna ograničenja za dopuštenu koncentraciju alkohola u krvi, a vozači bi se trebali strogo pridržavati tih ograničenja. Svakako valja skrenuti pažnju i na činjenicu da u slučaju prometne nezgode u kojoj ste vi krivi, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe dok je izuzetak vožnja pod utjecajem alkohola ili opijata, kada upravlja vozilom bez važeće vozačke dozvole te uslijed namjernog izazivanja i provociranja nezgode.

Informacije o tome kako postupiti u slučaju prometne nesreće dostupne su na internetskoj stranici Hrvatskog ureda za osiguranje na adresi www.huo.hr, gdje možete pronaći smjernice u slučaju nesreće sa neosiguranim ili nepoznatim vozilima, kao i upute za sudare s vozilima registriranim u inozemstvu.

20.10.2023. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno