Pet savjeta kako produžiti trajnost hrane
Hladnjak svakako igra važnu ulogu u tome da hrana bude što duže svježa, a postoje i neka osnovna pravila koja treba znati kako bi se smanjila količina hrane koja se baci
Na godinu se diljem svijeta baci 1,3 milijarde tona hrane, a veliki dio se baca zbog prekomjerne kupnje ili neadekvatnog skladištenja prehrambenih proizvoda u kućanstvima. Hladnjak svakako igra važnu ulogu u tome da hrana bude što duže svježa, a postoje i neka osnovna pravila koja treba znati kako bi se smanjila količina hrane koja se baci.
Bez obzira na prehrambene navike pojedinaca, većina ljudi konzumira široku paletu namirnica, ali ih često ne zna pravilno pohraniti. LG-evi stručnjaci donose važne savjete o tome kako produljiti rok trajanja namirnica koje se nalaze u hladnjaku.
NE MORAJU SE SVE NAMIRNICE POHRANITI U HLADNJAK
Ljudi imaju tendenciju odmah sve kvarljive namirnice stavljati u hladnjak. No, ako se skladište samo one namirnice koje treba držati na niskim temperaturama, može se osloboditi dragocjeni prostor za učinkovitije hlađenje. Brojni se proizvodi mogu bez problema skladištiti na sobnoj temperaturi. Jedan od primjera su jaja kojima se rok trajanja svakako može produžiti ako su u hladnjaku, ali jaja nužno ne moraju biti pohranjena u hladnjak. Ako ih ipak odlučite staviti u hladnjak, bolje ih je ne stavljati u odjeljak vrata jer se upravo tu temperatura hladnjaka najčešće mijenja, osim ako nemate hladnjak s tehnologijom DoorCooling+ koja značajno smanjuje temperaturnu razliku između unutarnjeg dijela i bočne strane vrata odjeljka.
Naravno, kvarljive namirnice kao što su meso i riba moraju biti u hladnjaku, ali mnogi ne znaju da se rajčice, luk i drugo povrće može skladištiti jednostavno na pultu ili u kuhinjskim elementima. Određeno voće kao što su avokado, jabuke, banane, limuni i bobice mogu doživjeti malu promjenu u okusu kada se skladište u hladnjaku - pa ako se planiraju konzumirati u skorije vrijeme ne treba ih držati u hladnjaku. Slična promjena okusa može nastati i kod kruha kojeg uopće ne treba pohranjivati u hladnjak.
PRAVILNA RASPODJELA NAMIRNICA U ODJELJCIMA HLADNJAKA
Temperatura unutar svakog hladnjaka smanjuje se od vrha prema dnu, što znači da su gornje police najmanje hladne, a najhladnije su na dnu hladnjaka. Ovo je važno znati prilikom raspoređivanja namirnica po hladnjaku.
Na primjer, dobro je pohraniti meso i ribu na dnu police hladnjaka jer će se tako izbjeći potencijalna curenja sokova iz mesa te neće kapati na drugu hranu. Mliječne proizvode treba smjestiti na središnje police, a povrće treba pohraniti u odjeljke s najvećom vlagom. Voće zahtijeva manju vlažnost od povrća pa ih je najbolje pohraniti odvojeno. U novijim hladnjacima postoji mogućnost prilagodbe vlažnosti odjeljaka, zavisno od toga pohranjuje li se u njima voće ili povrće.
IDEALNA TEMPERATURA
„Kako bi hrana ostala svježa i sigurna koliko god je moguće, najbolje je temperaturu hladnjaka namjestiti na 4 °C ili nešto nižu", savjetuju stručnjaci za kućanske aparate u LG-u. „Na višim temperaturama, meso i riba se kvare, a povrće i voće se može smrznuti u prehladnom okruženju, čak i ako je spremljeno u ladicu za povrće u hladnjaku."
Za hranu u hladnjaku idealna je ravnomjerna temperatura, ali otvaranje vrata hladnjaka propušta topli zrak u uređaj. Stoga pri odabiru hladnjaka potražite uređaj koji može održavati stalnu temperaturu sa odstupanjima od 0.5 do 1 stupnja.
ORGANIZACIJA JE BITNA
U dobro organiziranom hladnjaku, hladan se zrak bolje raspoređuje među proizvodima i tako hranu održava svježom. Spremanje hrane u prozirne kutije, bez pretrpavanja, olakšat će vam i ubrzati traženje onog što trebate pa će i manje toplog zraka ulaziti u hladnjak. Obitelji često imaju problema s pospremanjem velikih lonaca u hladnjake pa je izvrsno rješenje preklopna polica - može se preklopiti na pola prilikom spremanja vrčeva i boca ili pak potpuno za spremanje lonaca.
NE RASIPAJTE HRANU
Pravilno korištenje hladnjaka može spriječiti i to da dio hrane završi u smeću. Količina odbačene hrane na svjetskoj razini dosegla je 1,3 milijarde tona godišnje, ali savjesnom kupovinom i pravilnim skladištenjem hrane u domaćinstvima taj bi se broj mogao znatno smanjiti. Naravno, za početak ne treba pretjerivati s kupovinom: u košaricu stavite samo one proizvode koje ćete sigurno konzumirati u kraćem vremenu. Prije kupovine, provjerite stanje u hladnjaku i napravite popis! Iako ne možemo nazvati hladnjak, LG-evi modeli se ipak mogu kontrolirati putem mobilnih telefona: sa SmartThinQ aplikacijom, primjerice, možete biti sigurni da je, dok se vi vratite kući iz nabavke, u hladnjaku podešena optimalna temperatura.
Novi komentar