« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Pešorda preokrenuo Baščansku ploču

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Mile Pešorda

,

poema "Baščanska ploča"

Poema "Baščanska ploča" sastavljena od dvadeset i pet pjesama Mile Pešorde koju je ilustrirao Luka Petrač predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK).

"Riječ je o lirici duhovnog otpora prema razornim silnicama koje prijete narodnom opstanku, ali i osobnom opstanku svakoga čovjeka", rekao je urednik knjige Božidar Petrač.

Po njegovim riječima u poemi se prepleću literarne reminiscencije iz svjetske lirike i judeokršćanske tradicije s Baščanskom pločom kao narodnim simbolom, ali i simbolom zaštite, sigurnosti i slobode.

Koristeći se hrvatskim toponimima kao oznakama nacionalnog identiteta u prostoru i vremenu autor je, kako je rekao Petrač, u toj poemi univerzalan, zbog općeljudske svijesti o patnji i prkosu, prolaznosti i trajnosti, zlu i dobru.

Književni kritičar Đuro Vidmarović rekao je da autor ostaje na tragu Matoševe poezije jer se kreće između domovine i univerzuma, crpeći motive iz naše ali i cijele judeokršćanske tradicije.

Poemu je objavio zagrebački nakladnik Alfa.

Pjesnik Mile Pešorda (1950.) diplomirao je na sarajevskom Filozofskom fakultetu romanske jezike i književnosti. Prvu zbirku pjesama "Život vječni" objavio je 1971. Sudjelovao je 1995. u osnivanju tjednika "Hrvatsko slovo" u kojemu je sada kolumnist i zamjenik glavnog urednika. (hina/metro-portal)

03.12.2008. 15:11:06
Novi komentar
nužno
nužno