« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
arhitektura

Umro slavni projektant Sydneyske Opere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sydney

,

Jorn Utzon

Danski arhitekt Jorn Utzon, poznat po projektiranju Operne kuće u Sydneyu, umro je u 90. godini života. Utzon je umro od srčanog udara, u svojoj kući u Danskoj.

Utzon je često uspoređivan s velikanima arhitekture poput Franka Lloyda Wrighta i Alvara Aaltoa. Opernu kuću u Sydneyju projektirao je 1957. godine, ali je 1966. godine napustio projekt zbog kritika novoizabrane Vlade oko budžeta. Kad je Uzon napustio projekt troškovi su iznosili samo 22.9 milijua dolara - promjene koje su napravljene prvobitno s ciljem rezanja trškova, povećale su troškove na 103 milijuna dolara. Kad je Opera House završena 1973. godine, Utzon nije bio pozvan na ceremoniju otvaranja, niti je njegovo ime spomenuto.  

Zanimljivo je također da je Utzon pobijedio na natječaju za Operu sasvim neočekivano. Za taj je natječaj predao tek nekoliko preliminarnih skica, međutim jedan od sudaca, Eero Saarinen, smatrao je da se radi o radu genija te je izjavio da neće podržati niti jedan drugi rad.  

2003. Utzon je dobio nagradu Pritzker za dizajn Operne kuće u Sydneyu. Žiri je istaknuo kako je ta zgrada svjetska ikona u arhitekturi 20. stoljeća, koja "dokazuje kako je čudesno i naizgled nemoguće u arhitekturi izvedivo".

30.11.2008. 16:10:22
Novi komentar
nužno
nužno