« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
premijera

Europske baletne zvijezde u riječkom Kazalištu

U Rijeci nastupaju Bojana Nenadović Otrin i Ronald Savković

Fotografija vijesti
Više o

Tomaž Pandur

,

Bojana Nenadović Otrin

,

Ronald Savković

,

Ana Karenjina

Dvije zvijezde europskih baletnih pozornica, Bojana Nenadović Otrin, trenutno solistica ljubljanskoga SNG-a  i Ronald Savković, višegodišnji prvak Berlinske opere nastupit će u ulogama Ane i Vronskoga u riječkoj premijernoj izvedbi Ščedrinova baleta  „Ana Karenjina" u petak, 12. prosinca 2008. godine u 19,30 sati.

Režija i koreografija povjerena je proslavljenom Dinku Bogdaniću, koji je i ranije surađivao s ovim miljenicima europske publike.

Riječanin Ronald Savković baletni je prvak berlinske Državne opere, a čest je gost Kraljevskog baleta u Londonu. Uz to, bilježi i nastupe u New York City Balletu. Za njega kritika ističe kako je ne samo plesač odlične tehnike, zapanjujuće visokih skokova, mekih doskoka i elegantnih pokreta,već plesač koji pozornicom vlada kako baletnom vještinom tako i pojavom.


 
 Ronald Savković
 

U svojemu gustom rasporedu Ronald Savković pronašao je slobodan termin za nastup u riječkom teatru što posebno raduje budući da je upravo na početku svoje uspješne karijere plesao na riječkoj pozornici, gdje ga je zamijetio Tomaž Pandur što ga je odvelo u Maribor gdje je plesao pet godina. Strelovit uspon solista u Mariboru i prvaka u Zagrebu okrunjen je 1998. godine odlaskom, na poziv, u berlinsku Državnu operu. Nakon dvije godine postaje i baletnim prvakom toga proslavljenog teatra.

Bojana Nenadović Otrin od 2005. godine članica je solističkog ansambla SNG Opere i Baleta Ljubljana. Prvi umjetnički angažman dobila je u Deutschen Oper am Rhein, a jedno je vrijeme gostovala u Gaertnerplatz Theateru u Minhenu . Godine 1996. angažirana je u Ballet National de Marseille a sljedeće u Hamburg Balletu. Godine 1999. postala je članicom ansambla  berlinske državnme opere a 2001. solistička zvijezda. Plesala je u koreografijama mnogih poznatih koreografa poput Heinza Spoerlia i Ronalda Petita.   

03.12.2008. 19:48:03
Novi komentar
nužno
nužno