« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
znanstvenici otkrili

Pečeni krumpir miriši na karamele, luk i dasku za glačanje

Krumpir ne treba shvatiti zdravo za gotovo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mirisi

,

pečeni krumpir

,

miris pečenog krumpira

,

arome

Neodoljiv miris pečenog krumpira mješavina je vonja karamele, luka i daske za glačanje, zaključila je ekipa britanskih znanstvenika u istraživanju po narudžbi Vijeća za krumpir, britanske organizacije za promidžbu tog povrća, objavljenu u ponedjeljak.

Znanstvenici laboratorija sa Sveučilišta u Leedsu izdvojili su različite arome mirisa pečenog krumpira i otkrili složenu mješavinu koja varira ovisno o načinu kuhanja, ulju i upotrijebljenoj vrsti krumpira.

Istraživači su uočili da se tri različite arome mogu prepoznati u mirisu krumpira pripremljena na jednostavan način, a jače pečeni su složenijih aroma - od gorkog kakaa, preko karamele, sira, luka, cvijeća i, jasno, krumpira.

"Pečen u pećnici ili pržen u ulju, krumpir nema samo miris pečenog krumpira: njegova je aroma puno složenija", istaknuo je Graham Clayton, upravitelj Centra za prehrambeni lanac i industrijsku suradnju pri Sveučilištu u Leedsu.

"Možda će ta otkrića potaknuti ljude u budućnosti da pečeni krumpir doživljavaju kao vino, a možda će se obožavatelji pečenog krumpira igrati znalaca zadivljujući prijatelje domišljatim opisima omiljena pečenog krumpira", zaključio je. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 10:29:27
Novi komentar
nužno
nužno