« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
PROBLEMI

Pčelari će biti u sve većem problemu

Francuski pčelari očekuju u ovoj godini najslabiju berbu meda u posljednjih nekoliko desetljeća zbog klimatskih promjena koje su u proljeće i ljeto donijele niske temperature

Sve je gore...
Sve je gore... (Arhiva)
Više o

pčele

,

med

,

pčelari

Pčelari će ove godine proizvesti sedam do devet tisuća tona meda, otprilike dvije trećine manje nego u 2020. godini, prema informacijama iz regionalnih udruga, objavila je krovna organizacija UNAF.

„Bit će to najgora berba u povijesti naše organizacije, najgora u najmanje 50 godina" rekao je u utorak predsjednik UNAF-a Christian Pons.

"Katastrofalna godina za proizvodnju meda"

Godina će biti katastrofalna za proizvodnju meda jer su, uz iznimku nekoliko malobrojnih dijelova Francuske, uvjeti bili vrlo teški za pčele i u proljeće i na ljeto, s dugim razdobljima mraza, niskih temperatura, kiše i vjetra sjeverca.

"Klimatske promjene, koje pčelari osjećaju dulje od 15 godina, doista nas pogađaju", priopćio je UNAF, sezona cvatnje počinje sve ranije i sve je kraća, a sezona meda na mnogim mjestima sada završava u srpnju, a nekada bi se protegnula na više tjedana u ljetu.

Bagremovog meda ove godine praktički neće biti, drugu godinu zaredom, zbog kasnog mraza i kiše, dok je proizvodnja meda od ružmarina, majčine dušice i vrijeska, kao i berba meda od kestena i suncokreta, bila slaba i gotovo je svedena na nulu.

Razočarala je i berba šumskog, planinskog i borovog meda jer je sezona cvatnje bila prekratka, a dobar je rezultat postignut samo u berbi meda od lavande na mediteranskom jugoistoku zemlje, priopćio je UNAF.

Loše vremenske prilike

Na pčelare diljem Europe utjecale su loše vremenske prilike, ističe Pons, dodavši da će klimatske promjene trajno utjecati na proizvodnju meda.

Organizacija procjenjuje da Francuska troši oko 40.000 tona meda godišnje i uvozi više od 30.000 tona, dodavši da će ove godine izvoz biti vrlo nizak.

21.10.2021. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno