« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Queen na turneji

Paul Rodgers: Show must go on...

Pjevač koji nastupa s grupom Queen govori o novom albumu i predstojećoj turneji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Queen

,

Paul Rodgers

,

The Cosmos Rocks

,

novi album grupe Queen

Novi album grupe Queen snimljen u suradnji s Paulom Rodgersom izašao je 15. rujna, pod nazivom „The Cosmos Rocks“. Kako za dva tjedna legendarna grupa započinje novu svjetsku turneju, Metro Mađarska porazgovarao je s novim pjevačem grupe Rodgersom.

Možete li nam reći nešto o novom albumu?

Ima priličan broj stvarno žestokih stvari, no ne treba zaboraviti ni one laganije. Radi se o složenom djelu.

Imate li već neku omiljenu pjesmu s novog albuma?

Mogu reći da mi je svaka pjesma najdraža. U svakoj od njih postoji nešto posebno za mene, jer svaka je pjesma jako različita od drugih.

Grupa Queen je mit. Koliko je novi album različit od starih?

Naravno da će biti različit od prijašnjih, od svega što su prije radili. Sada sam i ja s njima, kao potpuno različita osoba od Freddija. Kada smo radili ovaj album, svirali smo prema osjećaju i dozvoljavali pjesmama da nastanu same.

Za dva tjedna krećete na svjetsku turneju. Kako će se ova turneja razlikovati od prethodne?

Pa, glavna će razlika biti to što ćemo svirati i nove pjesme. Ne mogu otkriti previše jer želimo iznenaditi gledatelje, no bit će to dinamičan i uzbudljiv nastup u kojem ćemo nastojati odsvirati što više hitova uz nove pjesme.

Nije li bilo teško krenuti na prvu turneju s Queenom? Publika je imala prilično visoka očekivanja zbog karizme Freddie Mercuryja?

Mislim da sam bio prilično nervozan prije nego što smo izašli na scenu. No, to je zapravo dobro, jer kada si nervozan imaš dovoljno energije za nastup na pozornici.

Koja vam je najdraža pjesma Queena?

Ima ih mnogo, no ona koju naročito volim je „Show must go on“. U prošlosti je nisu previše izvodili na pozornici, pa mi je pravi užitak izvoditi tu pjesmu, jer ulazim na neku vrstu netaknutog područja.

Ima li neka pjesma koju je teže izvoditi od drugih?

Znate što, istini za volju sve su teške. Dobro, neke su jednostavnije od drugih, no i dalje nisu lagane za izvedbu. Queen je prilično jedinstven po svojoj muzici, pa kada slušate pjesme one zvuče jednostavno, no zapravo su prilično složene.

Što je tajna Queena da njihovu muziku cijene svi naraštaji?

Mislim da je stvar u tome što je muzika grupe Queen čista i složena, što je vrlo uzbudljiva kombinacija. I dolazi iz srca. Mozart je rekao „od srca srcu“. A to je istina i za nas.

Službeno nikad niste postali član banda. Izašao je novi album, počinje turneja – no i jedno i drugo pod imenom Queen i Paul Rodgers. Zašto?

Zato što smo željeli biti vrlo jasni oko toga što radimo. Nisam želio zamijeniti Freddija, nitko to ne može. Željeli smo da ljudi razumiju što radimo, a to je najbolji mogući način. Uz to, ja i dalje nastupam kao solo pjevač na koncertima.

Znači, možemo očekivati novi album Paula Rodgersa?

U ovom trenutku stvarno sam potpuno usredotočen na Queen. Nedavno sam imao neke solo nastupe, i vjerojatno ću ih imati i u budućnosti, no moja je pažnja trenutno usmjerena isključivo na Queen, novi album i novu turneju.

Imate li fiksni ugovor s Queenom ili ćete biti zajedno dok osjećate da to funkcionira?

Radit ćemo zajedno sve dok mislimo da nam to odgovara i imamo dobar osjećaj.

Možete li predvidjeti koji bi novi pop ili rock band mogao biti uspješan kao Queen?

Siguran sam da talentiranih grupa ima mnogo, no muzika se jako promijenila i nastavlja se mijenjati. Teško je pratiti sve promjene u svijetu, naročito s tehničke strane. No, ako neko želi opstati u ovom poslu na duge staze, mora svirati iz srca.

Piše: Dóra Mittelholcz, Metro Mađarska
16.09.2008. 00:47:57
Novi komentar
nužno
nužno